Україну просять прийняти земельні закони / Ілюстрація REUTERS

Світовий банк закликає Україну прискорити прийняття законів, необхідних для своєчасного запуску ринку землі, який очікується в липні 2021 року.

Про це йдеться у зверненні директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Арупа Банерджі.

Читайте такожСвітовий банк вітає ухвалення в першому читанні закону про ринок землі в Україні

Відео дня

Нормативні акти

Згідно з підрахунками Світового банку, створення необхідних нормативних актів і процес імплементації можуть зайняти, щонайменше, дев'ять місяців.

"Тому дуже важливо прийняти відповідні закони не пізніше кінця вересня цього року. Якщо держава не встигне це зробити вчасно через затримки, яких цілком можна уникнути, існує реальний ризик того, що в день відкриття ринку землі Україна втратить цей золотий шанс", - йдеться у зверненні Банерджі.

Також у Світовому банку припускають, що відкриття ринку землі за відсутності строгих правових і регуляторних гарантій зробить ринок вразливим перед потужними гравцями, поглибить корупцію і нерівність.

Земельна реформа

За розрахунками Світового банку, завдяки земельній реформі Україна зможе стабільно щорічно додавати майже по одному відсотку до темпів свого економічного зростання.

"Така можливість розкрити потенціал зростання цілої галузі ... і, що найголовніше, можливість підняти рівень добробуту для мільйонів українців виникає один раз в покоління. Українські парламентарії та політики повинні зробити так, щоб не втратити цей шанс", - йдеться в повідомленні.

Запуск ринку землі в Україні відбудеться 1 липня 2021 року (у попередній редакції з 1 жовтня 2020 року).

Ринок землі

На позачерговому засіданні Верховної Ради в ніч з 30 на 31 березня 2020 року народні депутати підтримали законопроект про відкриття ринку землі.

Основні положення прийнятого законопроекту № 2178-10:

  • До 1 січня 2024 року купувати землю зможуть тільки фізичні особи-громадяни України.
  • Допуск іноземців до купівлі землі на території України буде можливий тільки після прийняття відповідного рішення на загальнонаціональному референдумі.
  • Землі сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності продаватися не будуть.
  • Концентрація землі в одні руки в перші два роки після запуску земельної реформи обмежена площею 100 га.
  • З 1 січня 2024 року купувати землю дозволять українським юридичним особам в концентрації не більше 10 тис. га.
  • Розрахунок за покупку ділянок буде проходити тільки в безготівковій формі. Банки можуть бути власниками земельних ділянок в рамках стягнення застави. Такі ділянки повинні бути відчужені на торгах протягом 2-х років.
  • Юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави-агресора, фізичним особам, щодо яких застосовані санкції, забороняється купувати землю навіть за умови проведення референдуму.
  • Іноземним громадянам забороняється купівля земельних ділянок у 50-км зоні від державного кордону України, незалежно від рішення референдуму.
  • Ціна продажу ділянок сільськогосподарського призначення не може бути нижче їх нормативної грошової оцінки.
  • Дана норма діятиме до 1 січня 2030 року.