За три місяці війни вартість борщу в Україні зросла / фото ua.depositphotos.com

Станом на 23 травня каструля червоного борщу об’ємом на 3,5-4 л в середньому обійдеться українцям у 113 грн, що на 7% дорожче, ніж 23 лютого.

Про це повідомила УНІАН прес-служба сервісу доставки продуктів zakaz.ua, аналітики якого проаналізували у столичних супермаркетах зростання цін на продукти, що входять до складу традиційної страви.

"Майже всі інгредієнти української національної страви, крім білокачанної капусти та буряка, зросли у ціні. Капуста та буряк подешевшали на 33% та 14% відповідно", - інформують експерти.

Зазначається, що найбільше підскочила ціна на соняшникову олію - на 35%, середня вартість якої у столичних супермаркетах становить 55 грн. Також значно зросла ціна на томатну пасту на 30% (з 32 грн до 41 грн). Водночас картопля подорожчала на 24%, а морква та цибуля - на 20%.

За словами експертів, найменше з борщового набору подорожчало м'ясо (на 8%), однак, зважаючи що це найдорожчий продукт серед усіх компонентів, це зростання значно вплинуло на загальну вартість борщу.

"Найдорожчим інгредієнтом борщового набору є м’ясо, яке додає страві в ціні більше ніж половину вартості. Без м’яса страва коштує приблизно 50 грн. До того ж, ця ціна не суттєво різниться від довоєнної — у лютому пісний борщ коштував 47,2 грн", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, за даними незалежного експертно-аналітичного центру BRDO, станом на 15 квітня порція борщу на чотирьох осіб коштувала 92,49 грн, що на 13% дорожче у порівнянні з 1 березня.

Вас також можуть зацікавити новини: