Левицький розповів, як законопроект № 3131-д про детінізацію АПК допоможе місцевим бюджетам / скрін відео

Законопроект №3131 – д про детінізацію агропромислового комплексу - правильний і не торкнеться добропорядних аграріїв.

Про це в інтерв'ю LNZ Web розповів співвласник групи компаній "Урожай" у Чернігівській області Олександр Левицький.

«Хотілося б зрозуміти, яким його ухвалять у другому читанні, але в принципі цей законопроект правильний. З одного боку, він допоможе донаповнити місцеві бюджети і бюджет в цілому. З іншого боку, він вирівняє сільгоспвиробників і прибере тіньову складову», – пояснив Олександр Левицький.

Як відомо, законопроект № 3131 – д пропонує встановити мінімальну суму податків, яку повинен заплатити орендар або власник землі з гектара - поставлене податкове зобов'язання (ППЗ). Якщо сума податків (земельний податок, податок ФОП, податок на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок) на рік на гектар менше встановленої суми поставленого податкового зобов'язання, аграрій доплачує різницю до місцевого бюджету.

"Ми проводили розрахунки: навіть у самому первісному вигляді (законопроекту. - Ред.) моє підприємство не доплачувало б нічого. У нас була б ще переплата близько 300-400 тисяч гривень по податках. На нас цей законопроект ніяк би не позначився. Але є дуже багато недобропорядних маленьких фермерів, які не платять ніяких податків. Обробляють чиїсь паї... Це неправильно", - підкреслив аграрій.

Він нагадав, що податки йдуть, в тому числі на підтримку інфраструктури населених пунктів і умов життя для жителів.

«Ми ж ходимо по дорогах. Нам подобаються підметені вулиці. Нам подобається чистота і порядок. Нам подобається освітлення в місті. Але ніхто не хоче за це платити. Я вважаю, що це неправильно», – сказав Олександр Левицький.

Нагадаємо, 9 липня Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав доопрацьований законопроект 3131-д щодо детінізації сільгоспвиробництва.

Він передбачає поетапне запровадження поставленого податкового зобов'язання. Для дрібних сільгоспвиробників і сімейних фермерських господарств встановлено пільговий період у два роки, після чого буде встановлена ставка 2% від НГО (нормативної грошової оцінки), що становить близько 540 грн за гектар. Для середніх і великих підприємств встановлена ставка 4,5% НГО — приблизно 1215 грн за гектар. Однак до цього рівня вона підніматиметься поступово - протягом трьох років: за 2021-й рік діятиме ставка 3% НГО; за 2022 – й-3,5% НГО, за 2023 – й-4% НГО; за 2024-й і надалі діятиме ставка 4,5% НГО.

Ухвалення цього законопроекту вже підтримав президент Володимир Зеленський.