Ілюстрація REUTERS

Російський газовий монополіст теоретично може оскаржити рішення Стокгольмського арбітражу, але після того, як виплатить Україні 2,56 млрд дол. Про це повідомив у ході прес-конференції голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Читайте такожПеремога в Стокгольмі: «Нафтогаз» готовий відсудити у «Газпрому» іноземні активи

«Теоретично така можливість є. Для цього «Газпрому» треба буде довести порушення процедури трибуналу. Це дуже важко, і мені складно оцінити ймовірність такої ситуації, але навіть початок цієї процедури не зупиняє дію вже винесеного рішення, тобто рішення є таким, що набуло чинності, станом на вчора», - сказав Коболєв.

Відео дня

«Ризик перегляду теоретично існує, але в цифровому значенні мені важко сказати, скільки він становить», - додав він.

У свою чергу комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко наголосив, що «Газпром» спочатку повинен заплатити, а потім вже може оскаржувати рішення.

«Вони повинні заплатити зараз, а потім вже оскаржувати, що вони там хочуть», - зазначив Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, Україна в особі «Нафтогазу» судилася з російським «Газпромом» в Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: на транзит російського газу до ЄС і купівлю Україною російського газу.

2 грудня 2017 року «Нафтогаз» отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу щодо постачання Україні російського газу, яким суд задовольнив основні вимоги української сторони. Зокрема, суд знизив ціну газу, який купувався у «Газпрому» в другому кварталі 2014 року, на 27,4% - до 352 дол. За тис. куб. м; відхилив вимоги російської сторони відповідно до принципу «бери або плати» на суму 56 млрд дол. Оскільки не всі вимоги були задоволені, за підсумком першого рішення «Нафтогаз» залишався винен «Газпрому» близько 2 млрд дол.

Друге рішення стосується транзитного контракту, який був укладений в 2009 році. Відповідно до цього контракту, «Газпром» повинен був транспортувати через Україну 110 млрд куб. м на рік. Оскільки ця умова не виконувалася, «Нафтогаз» зажадав у суді стягнути з російської компанії 16 млрд дол.

28 лютого «Нафтогаз» отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом української компанії до російського газового монополіста «Газпром», згідно з яким арбітраж зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» 4,63 млрд дол.

За підсумком розгляду двох справ російський «Газпром» заборгував українській компанії 2,56 млрд дол. При цьому «Газпрому» щодня нараховуються відсотки в розмірі 500 тис. дол., поки він не виконає рішення Стокгольмського арбітражу про виплату цих коштів Україні.