Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила ряд документів, які стануть основою вторинного законодавства для функціонування в Україні нової моделі конкурентного ринку електроенергії.

Читайте такожКабмін надав компанії Ахметова відтермінування на виплату мільярдного кредиту

Відповідні постанови були ухвалені впродовж години на засіданні комісії 14 березня.

Відео дня

Так, комісія затвердила «Правила ринку», «Правила ринку «на добу вперед» і внутрішньодобового ринку», «Кодекс системи передачі», «Кодекс системи розподілу», «Кодекс комерційного обліку» і «Правила роздрібного ринку електроенергії».

За інформацією комісії, «Правила ринку» визначають порядок реєстрації учасників ринку електричної енергії (виробників, трейдерів і споживачів), порядок і вимоги до договорів про регулювання небалансів електроенергії (невідповідності прогнозного і фактичного рівня виробництва) тощо. Цей документ також регламентує всі інші сегменти ринку електроенергії.

Ухвалені «Правила ринку «на добу вперед» і внутрішньодобового ринку» були розроблені за участю представників держпідприємства «Енергоринок», на базі якого і будуть створені ці ринки електроенергії. Ці правила регламентують відносини між оператором двох ринків (компанією «Енергоринок») і виробниками або трейдерами, які будуть присутні в цих сегментах торгівлі електроенергією.

«Кодекс систем передачі» визначає порядок планування розвитку систем передачі (магістральних і міждержавних електромереж), умови та порядок доступу (приєднання) до цих систем. Крім цього, Кодекс визначає порядок планування, управління та експлуатації систем передачі в нормальних і аварійних режимах, а також стандарти безпеки тощо.

Також зазначається, що ухвалення «Кодексу системи передачі» прискорить приведення технічних параметрів української енергосистеми у відповідність до вимог системи європейських операторів (ENTSO-E) і сприятиме мінімізації технічних обмежень для роботи ринку електричної енергії, зокрема, з експорту/імпорту електроенергії. «Все це, у свою чергу, приведе до підвищення надійності функціонування енергосистеми України і безпеки поставок електричної енергії споживачам», - сказано в документі.

Згідно з текстом опублікованого пояснення НКРЕКП, «Кодекс систем розподілу» регламентує функції, права та обов'язки оператора регіональних розподільних електромереж (обленерго), а також встановлює порядок, яким планується розвиток регіональних мереж. Цей документ містить умови і порядок приєднання споживачів до систем розподілу, порядок експлуатації мереж. Крім того, регламентується підключення розподіленої генерації (невеликих електростанцій), при цьому пріоритетом залишається виробництво електроенергії з альтернативних джерел енергії. Документ містить понад 290 сторінок тексту.

«У цьому документі враховані всі фактори, які стримують корупційні ризики», - прокоментував ухвалення документа голова Нацкомісії Дмитро Вовк, відповідаючи на запитання представників громадських організацій про можливі ризики, які можуть бути закладені в «Кодексі систем розподілу».

«Кодекс комерційного обліку» електричної енергії визначає порядок ведення обліку електроенергії, порядок проведення реєстрації постачальників послуг комерційного обліку тощо.

Ухвалені «Правила роздрібного ринку електроенергії» регламентують договірні відносини між споживачами і енергопостачальниками організаціями. Згідно з цими правилами передбачається розподіл діяльності постачальних організацій на три види: постачальника універсальної послуги, постачальника «останньої надії» та конкурентного постачальника. У документі відзначається, що споживачі мають укласти нові договори (відповідно до ухвалених правил) з обленерго до 1 грудня 2018 року.

Відповідні постанови набирають чинності з дня, що настає за днем їх опублікування в офіційному друкованому виданні - газеті «Урядовий кур'єр».

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про ринок електроенергії». 8 червня цей закон підписав президент України Петро Порошенко.

За словами одного з авторів документа, народного депутата Льва Підлісецького, цей закон приведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її поставок для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію.

Також цей закон передбачає одночасне функціонування кількох ринків.

Ринок двосторонніх договорів - це ринок, на якому купується електроенергія за довгостроковими і двосторонніми контрактами. Ці договори безпосередньо укладають між собою виробники (генеруючі компанії) і споживачі електроенергії.

Ринок «на добу вперед» - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття - наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці угоди проводяться за день до періоду покриття.

Внутрішньодобовий ринок - ринок, на якому здійснюється торгівля електроенергією впродовж доби, після укладення всіх контрактів на ринку «на добу вперед».

Балансуючий ринок - це ринок, на якому оператором системи передачі електроенергії будуть докуповуватися відсутні обсяги електроенергії для збалансування рівня виробництва та імпорту з рівнем споживання. Цей ринок також передбачає застосування механізму для регулювання небалансів (невиконання заявленого режиму генерації компанією-виробником).

Ринок допоміжних послуг - ринок, на якому енергокомпанії зможуть надавати (продавати) оператору системи передачі допоміжні послуги для забезпечення стабільного енергопостачання, наприклад, для регулювання частоти струму.