Ілюстрація / REUTERS

Україна має проблему для національної безпеки в енергопостачанні, переконаний аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд.

Як передає Голос Америки з посиланням на статтю експерта, Аслунд вказав, що в одинадцяти з 24 українських обленерго значною часткою володіє російський націоналіст Александр Бабаков, який перебуває під санкціями всіх задіяних країн через його роль в російській окупації та анексії Криму, будучи на посаді віце-спікера російської Думи. Також він звернув увагу на те, що Бабаков фігурує в так званих «Панамських паперах».

Читайте такожКабмін визначився, що робити з боргами за світло окупованих територій Донбасу

Відео дня

Згідно з санкціями США та Європи, активи Бабакова мають бути заморожені, стверджує Аслунд. Аналітик радить українському урядові заморозити його активи з огляду на питання національної безпеки.

«Ми турбуємось через російські кібернапади на українську енергомережу, в той час як значною її частиною володіє, контролює та управляє ворог», – зазначив Аслунд.

Ще один значний власник – Костянтин Григоришин раніше був російським громадянином, але отримав українське громадянство.

Аслунд також прокоментував приватизаційні плани в Україні. Наразі, держава володіє міноритарними пакетами акцій в багатьох обленерго. Оскільки кожна з цих компаній насправді перебуває під контролем одного, чи двох великих бізнесменів, уряд має продати міноритарні пакети за мінімальною ціною, встановленою державою єдиному зацікавленому покупцеві, радить аналітик. Це було частково зроблене минулого року і уряд передбачив продаж ще десяти міноритарних пакетів акцій.