«Укрнафта» відстоює право на об'єктивний суд / фото ukrnafta.com

Співробітники найбільшої нафтовидобувної компанії «Укрнафта» у вівторок під час мирної акції протесту закликали Вищу раду правосуддя зупинити тиск на суддів у справі про неправомірну видачу Державною службою геології та надр спецдозволу на видобування газу і газового конденсату на ділянці в Полтавській області приватній компанії «Аркона Газ-Енергія».

Як передає кореспондент УНІАН, у мітингу взяли участь до 1000 осіб.

«Ми прийшли сьогодні на цей мітинг, тому що побачили, що судді перебувають під ковпаком Вищої ради юстиції. Тому закликаємо: дайте спокій суддям, нехай вони приймають рішення незалежно. На сьогодні Вища рада правосуддя, по суті, безкарна. Дисциплінарні скарги членами ВРП можуть розглядатися нескінченно, встановлених термінів немає. Тому ми вимагаємо встановити чіткі терміни розгляду членами ВРП дисциплінарних проваджень на дії суддів, щоб припинити їхнє нескінченне затягування», - зазначив під час проведення мітингу Голова об'єднаної профспілкової організації працівників «Укрнафти» Ігор Копач.

Відео дня

«Вимоги трудового колективу «Укрнафти» прості – ми закликаємо зупинити тиск і адміністративний вплив членів ВРП на всіх суддів, у тому числі тих, які розглядають судові справи за участю «Укрнафти» і компанії «Аркона Газ-Енергія» шляхом маніпуляцій з розглядом дисциплінарних скарг на суддів. Ми рішуче виступаємо за захист незалежності судової влади, вимагаємо від членів Вищої ради правосуддя не втручатися в роботу суддів», - додав у коментарі УНІАН провідний юрисконсульт «Укрнафти» Євген Кисельов.

За його словами, вже понад три роки «Укрнафта» в судовому порядку добивається права на використання надр на ділянці Свистунковсько-Червонолуцької газоносної площі. Юрисконсульт зазначив, що з 2004 року в «Укрнафти» був спецдозвіл на геологічне вивчення цієї ділянки і компанія мала законні права на продовження здійснення видобутку вуглеводнів на родовищі. Однак, у 2016 році Держгеонадра з формальних причин відмовило компанії в продовженні цього спецдозволу. Тим часом, відповідний дозвіл отримала маловідома на той момент приватна компанія «Аркона Газ-Енергія», яка не мала ні фінансової, ні матеріально-технічної бази для здійснення складної геологічної діяльності з вуглеводнями.

При цьому, представник «Укрнафти» зазначає, що за отримання спецдозволу «Аркона Газ-Енергія» сплатила збір у розмірі 3,8 млн грн, тоді як «Укрнафта» готова була заплатити в бюджет 40-45 млн грн, а у разі проведення відкритого аукціону – від 90 до 110 млн грн. Таким чином, втрата спецдозволу на видобування газу для такого підприємства, як «Укрнафта» завдає багатомільйонних збитків для підприємства, його акціонерів, державного бюджету та держави в цілому.

Юрисконсульт додав, що в даний час в судах ведеться два процеси щодо Червонолуцького родовища.

«Перший процес – це позов, поданий «Укрнафтою» у 2017 році відразу після видачі спецдозволу компанії «Аркона Газ-Енергія». Окружний адміністративний суд залишив цей позов без розгляду, апеляція залишила рішення суду першої інстанції чинним. Суди, фактично, відмовили «Укрнафті» в її конституційному праві на доступ до правосуддя. У квітні буде рік, як Верховний суд не виносить рішення за цією справою», - зазначив Євген Кисельов.

Другий процес, за його словами, відкрито за позовом Генеральної прокуратури, яка вимагає проведення повторного відкритого аукціону. Окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні цього позову.

«Зараз справа знаходиться на стадії апеляційного перегляду в Шостому апеляційному адміністративному суді. Судді у цій справі взяли самовідвід у зв'язку з тим, що на них здійснюється тиск з боку Верховної ради правосуддя», - додав юрисконсульт.

При цьому він зазначив, що «Укрнафта» має намір продовжувати активні законні дії з відновлення своїх порушених прав.

«Якщо ми не доб'ємося позитивного розв'язання питання про видачу дозволу на використання надр на ділянці Свистунковсько-Червонолуцької газоносної площі - будемо звертатися в міжнародні судові інстанції, зокрема до Європейського Суду з прав людини. Також, ми залишаємо за собою право організовувати акції протесту національного характеру. Підніметься вся галузь з 20-тисячним робочим колективом «Укрнафти», - підсумував Євген Кисельов.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відхилив позов Генеральної прокуратури України про визнання незаконної видачі Державною службою геології та надр дозволу приватній компанії «Аркона Газ-Енергія».

Держгеонадра у 2017 році без проведення конкурсу видали дозвіл на видобуток нафти та газу на одному з найбільших родовищ Полтавської області приватній компанії «Аркона Газ-Енергія». Журналісти "Радіо Свобода" під час розслідування з'ясували, що засновники компанії пов'язані з оточенням президента України Петра Порошенка.

Зокрема, журналісти довели зв'язок власників "Аркона Газ-Енергія" з діючим членом Вищої ради правосуддя Олексієм Маловацьким, який до призначення був юристом партії "БПП" і пов'язаний з командою президента.

Довідка УНІАН. «Укрнафта» - найбільша публічна нафтогазова компанія України. На її частку припадає 68% видобутку нафти та конденсату, а також 11% видобутку газу в Україні. «Укрнафта» є одним із найбільших гравців на роздрібному ринку нафтопродуктів України: компанії належать понад 560 АЗС по всій території країни.

Акції «Укрнафти» включені в лістинг Української біржі (УБ) і фондової біржі ПФТС (м. Київ). Депозитарні розписки на акції «Укрнафти» торгуються на Франкфуртській фондовій біржі.

У 2018 році компанія збільшила видобуток нафти з конденсатом в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року на 5% - до 1,448 млн тонн, а видобуток газу скоротила на 2,3%, до 1,082 млрд куб. м

«Укрнафта» у 2018 році сплатила до бюджетів всіх рівнів 7,8 млрд грн ренти за видобуток нафти і газу, що на 36,7% більше показника за 2017 рік, з цієї суми 389,3 млн грн були спрямовані в місцеві бюджети.