Ілюстрація REUTERS

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич повідомив, що компанія "Укрінтеренерго" відключить від електроенергії Комунальне підприємство (КП) "Вода Донбасу" 1 квітня.

Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Станом на 31 березня, 1 300 підприємств так і не знайшли собі нового постачальника і за законом повинні бути знеструмлені. Уряд робив спроби розв'язати проблемну ситуацію. Постановою КМУ від 27 березня №200-р "Укрінтеренерго" було рекомендовано підписати договори про постачання електроенергії за вільними цінами з усіма споживачами, постачання яким здійснювалися з 1 січня 2019 року постачальником "останньої надії", за умови відсутності у них договорів з іншими постачальниками. Однак "Укрінтеренерго" не зробив цього і не відкликав заявку на відключення шахт і водоканалів Донецької області. В результаті буде знеструмлено КП "Вода Донбасу", а 5 млн громадян країни залишаться без води", - зазначив він.

Відео дня

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України в грудні 2018 року призначив Державне підприємство (ДП) "Укрінтеренерго" постачальником "останньої надії" на всій території України. Згідно із законом "Про ринок електроенергії", 31 березня 2019 року ДП "Укрінтеренерго" завершує постачання електроенергії споживачам, які приєдналися до договору про постачання електроенергії постачальником "останньої надії" 1 січня 2019 року. "Укрінтеренерго" в березні направило всім листи про закінчення договорів на постачання електроенергії. Згідно з вимогами законодавства оператори системи розподілу не можуть постачати електроенергію споживачам, у яких немає постачальника та зобов'язані їх відключити.

Як раніше повідомлялося, для вирішення цієї проблеми Кабінет Міністрів України видав постанову від 27 березня 2019 року №200-р і рекомендував "Укрінтеренерго" укласти договори про постачання електричної енергії за вільними цінами з усіма споживачами, постачання яким здійснювалося з 1 січня 2019 року постачальником "останньої надії", за умови відсутності у зазначених споживачів укладених з 1 квітня 2019 року договорів поставки електроенергії з іншим электропоставщиками.