Ілюстрація REUTERS

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує обмежити розміщення домашніх сонячних станцій лише дахами та фасадами будинків, тоді як зараз такі станції можна розміщувати та на землі.

Читайте такожНа Хмельниччині запрацювала друга за потужністю СЕС в Україні

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив експерт у сфері енергетики, голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус, опублікувавши відповідного листа міністра енергетики Ігоря Насалика, адресоване прем'єр-міністрові Володимиру Гройсману.

Відео дня

"У листі, який Міненерго направило в Кабінет міністрів, йдеться про те, щоб заборонити домашні СЕС встановлювати на землі, а можна було тільки на дахах або фасадах (досі можна і на землі, і на дахах). У листі міністр скаржиться, що вже 7,5 тисячі домогосподарств поставили такі приватні СЕС загальною потужністю 160 МВт і це переросло в високорентабельний бізнес", і тому пропонує заборонити будувати такі приватні домашні СЕС на землі", - написав Герус.

При цьому експерт зазначив, що, насправді, саме домашні приватні СЕС несуть менше шкоди та більше користі для енергосистеми.

"Це дрібна розосереджена генерація наближена до споживача - середній розмір такої сонячної станції зараз становить 21 кВт. Розташовані вони від Львова до Сєвєродонецька, від Чернігова до Одеси. Саме такі СЕС сприяють енергоефективності, тому що в мережу можна продавати тільки надлишок е/е (після власного споживання), тобто прямий економічний стимул заощаджувати", - написав експерт.

Він також зазначив, що в приватні станції вкладається середній клас, який може інвестувати 15-20 тисяч доларів у такі проекти.

"Водночас лише одна сонячна станція ДТЕК Ахметова на енергопрофіцитному півдні України має потужність 240 МВт, і це більше, ніж 160 МВт 7500 домогосподарств-маленьких СЕС по всій Україні", - підкреслив експерт.

Як повідомляв УНІАН, за даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, кількість домогосподарств, які встановили сонячні електростанції (СЕС), в Україні у 2018 році збільшилася у 2,4 раза у порівнянні з 2017 роком - до 4,5 тисячі.

За станом на кінець 2018 року, домашні СЕС встановили вже 7,5 тисячі сімей. Інвестиції в такі станції становлять 151 мільйон євро, а загальна потужність становить 160 МВт.

Найбільше сімей, які встановили з СЕС, у Дніпропетровській області – 882, Київській – 838, Тернопільській – 664, Івано-Франківській – 484, у Кіровоградській – 469.

У 2015 році законом України №514-VIII встановлено "зелений" тариф на закупівлю електроенергії, виробленої сонячними електроустановками приватних домогосподарств потужністю до 30 кВт, який прив'язаний до курсу євро.