Ілюстрація REUTERS

За перші три місяці 2019 року в Україні в експлуатацію введено 861,1 МВт потужностей з відновлюваних джерел енергетики (ВДЕ), що у 5,4 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте такожЖурналісти пояснили, як олігархи продають українцям "зелену енергію" за ціною звичайної (відео)

Про це йдеться в звіті Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Відео дня

Нацкомісія повідомляє, що в першому кварталі 2019 року введено в експлуатацію 861,1 МВт генеруючих потужностей, що у 5,4 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року і на 16% більше, ніж за весь 2018 рік.

При цьому наголошується, що об'єкти вітрових і сонячних електростанцій становлять 99,5%, а середня одинична потужність об'єктів електроенергетики - 11,8 МВт.

Згідно зі звітом, лідером по введенню в експлуатацію об'єктів ВДЕ в I кварталі є Дніпропетровська область, де було введено 258,6 МВт потужності тільки за рахунок сонячних електростанцій.

Значний приріст (+148 МВт) показала Херсонська область, де більшу частину встановленої потужності становлять вітрові електростанції.

Таким чином, загальна потужність об'єктів відновлювальної енергетики становить 2978 МВт.

Ілюстрація REUTERS

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році в Україні введено в експлуатацію 742,5 МВт потужностей, що генерують енергію з відновлюваних джерел, що у 2,8 раза перевищує обсяг потужностей, введених за попередній рік. Таким чином, загальна встановлена потужність ВДЕ у 2018 році сягнула 2117 МВт.

1 жовтня 2014 року Кабінет міністрів затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року, який передбачає збільшення частки відновлюваних джерел у загальному балансі генерації електроенергії з близько 1% до 11%.

Головним механізмом для стимулювання розвитку такої енергетики в Україні є "зелені" тарифи - спеціально високі (вище, ніж в інших видів генерації), затверджені законом про ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел.