Фото УНІАН

Укренерго взяло участь в українсько-німецьких міжурядових перемовинах щодо співробітництва, які пройшли  у Києві. На заході Уряд України представляв перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, зі сторони Німеччини – Посол ФРН в Україні Ернст Райхель.

Серед загальносуспільних та економічних питань, які обговорювались на зустрічі, йшлося також про співпрацю в енергетичній галузі. Зокрема, обговорювався стан імплементації Енергетичної стратегії на період до 2035 року, впровадження реформ, інтеграції енергосистеми України до ENTSO-E, а також реалізації діючих та перспективних інвестиційних проектів.

У заході взяли участь також представники відповідних міністерств, агентств та Укренерго, яке має спільні інвестиційні проекти з модернізації мережі з німецькою банківською установою KfW.

Відео дня

У ході зустрічі німецька сторона високо оцінила співробітництво між Укренерго та KfW та оголосила про надання в межах технічного та фінансового співробітництва фінансової допомоги у розмірі понад 80 млн євро для реалізації реформ у низці галузей. «Зокрема, 24,5 млн євро будуть спрямовані на реалізацію нового проекту з реконструкції та автоматизації підстанцій Укренерго «Підвищення ефективності передачі електроенергії (інтеграція української ОЕС до європейської об’єднаної енергосистеми) III». Це дозволить значно підвищити надійність передачі електроенергії та забезпечити технічну відповідність обладнання та роботи мережі стандартам та вимогам ENTSO-E», – зазначив заступник директора Укренерго з інвестицій Володимир Кудрицький.

Наміри про це були зафіксовані у протоколі за результатами перемовин.

Також у ході зустрічі Укренерго представило стан реалізації дорожньої карти інтеграції енергосистеми України до ENTSO-E. У цьому напрямі компанія тісно співпрацює з німецьким оператором системи передачі 50 Hertz, який наразі є ключовим партнером Укренерго в процесі інтеграції мереж. Також Укренерго запропонувало розширити співпрацю, зокрема в частині залучення німецького досвіду інтеграції генерації з ВДЕ в енергосистему. Такий проект про надання технічної допомоги уже подано на розгляд німецького Уряду і це може стати першим прикладом успішної співпраці в електроенергетичній сфері на міжурядовому рівні.

Подібні міжурядові перемовини проводяться щороку аби актуалізувати статуси реалізації інвестиційних проектів та оголосити про свої подальші плани українсько-німецької співпраці.