Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України ухвалив рішення вивести з державної власності Калуську теплоелектроцентраль й передати її до комунальної власності міста Калуш.

Читайте такожПрезидент підтримує перенесення запуску ринку електроенергії в Україні – Герус

Про це в Facebook повідомив представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус, опублікувавши відповідне рішення уряду.

Відео дня

«Вже після того, як прем'єр-міністр оголосив про свою відставку, на минулому непрозорому засіданні уряду було ухвалено рішення вивести з державної власності Калуську ТЕЦ (а також було ухвалено рішення про спеціальну державну допомогу цій ТЕЦ). Передається ТЕЦ до комунальної власності міста Калуш, там нинішній міністр Насалик (міністр енергетики Ігор Насалик - УНІАН) раніше був мером міста», - написав Герус.

За його словами, економічна доцільність такої безкоштовної передачі вельми сумнівна. «І цілком імовірно, що наступним кроком буде передача цього об'єкта в приватні руки за безкоштовно (псевдо-концесія або інша схема)», - написав він.

«Я думаю, після оголошеної заяви про відставку «виносити» державну власність, та ще й у такий таємний непрозорий спосіб, не дуже хороша практика, зокрема з точки зору довіри суспільства до таких рішень», - додав Герус.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2018 року Кабінет міністрів України схвалив проект реконструкції державної Калуської теплоелектроцентралі, яка розташована в місті Калуш (Івано-Франківська обл.), загальною вартістю 1,44 млрд грн.

Наприкінці червня 2016 року міністр енергетики Насалик говорив про те, що вважає за доцільне запропонувати Державному банку розвитку Китаю профінансувати проект реконструкції Калуської ТЕЦ.

Довідка УНІАН. Калуська ТЕЦ введена в експлуатацію в 1967 році, є основним енергетичним джерелом промислового комплексу та житлово-комунального сектору міста Калуш (Івано-Франківська обл.), входить до складу Острова Бурштинської ТЕС, який працює з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії (ENTSO- E). Встановлена електрична потужність Калуської ТЕЦ становить 200 МВт, теплова потужність - 590 Гкал/год.

Міністр енергетики Ігор Насалик із 2006 по 2014 рік був мером міста Калуш.