У Росії розповіли, на яких умовах збережуть транзит газу через Україну / фото УНІАН

Росія готова зберегти транзит газу через Україну після 2019 року, але тільки на економічно рентабельних умовах і у разі "справедливого" врегулювання спорів між "Газпромом" і "Нафтогазом".

Про це заявив перший заступник глави апарату уряду РФ Сергій Приходько, передає ТАСС.

"Що стосується транзиту російського газу через територію України, то ми готові його зберегти на економічно рентабельних умовах, але в разі справедливого врегулювання всіх судових спорів між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", - сказав представник російського уряду.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Розрив транзиту через Україну може підірвати газовий бізнес Росії

Він підкреслив, що концепція "Північного потоку-2" не передбачає припинення транзиту за діючими маршрутами і "це стосується як України, так і інших країн". "Російська сторона неодноразово заявляла про готовність зберегти транзит газу через українську газотранспортну систему на взаємоприйнятних умовах після 2019 року. Для того, щоб це сталося, необхідно врегулювати відносини між зацікавленими компаніями, узгодити економічні умови й створити атмосферу, що сприяє нормальному діалогу", - сказав Приходько.

Відповідаючи на питання, чи буде тема "Північного потоку-2" і українського транзиту підніматися під час переговорів у понеділок між прем'єр-міністрами РФ Дмитром Медведєвим і Франції Едуаром Філіпом, представник російського уряду зазначив, що Москва готова "обговорювати будь-яку тематику, в тому числі пов'язану з поставками російського газу в Європу".

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч із уже існуючим "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу складе 1220 км, він повинен з'єднати російський Усть-Луг і німецький Грайфсвальд.

Читайте також"Газові" плани: що буде робити Україна, якщо Росія припинить транзит

В кінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2") отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої газопровід також повинен відбуватися відповідного дозволу не дала.

На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін.

Україна, США і низка європейських країн виступають проти будівництва "Північного потоку-2". У свою чергу, Німеччина активно лобіює будівництво газопроводу.

За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України наша країна може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.