«Енергоатом» зобов'язали продавати 90% своєї електроенергії за спецзобов'язаннями / фото bykvu.com

Покладені урядом України на державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» спеціальні зобов'язання з продажу 90% своєї електроенергії за заниженими цінами для потреб населення перешкоджають залученню великих інвестицій в атомну енергетику країни.

Про це заявив генеральний директор Holtec Ukraine Сергій Тараканов на Українському ядерному форумі в Києві.

«Як ви знаєте, за тиждень до початку ринку уряд зобов'язав «Енергоатом» продавати 90% своєї електроенергії за спеціальними зобов'язаннями за неринковою ціною. Очевидно, що якщо це буде не тимчасовий порядок, а на багато років, то це фактично не дає можливості «Енергоатому» виходити на ринок зовнішніх запозичень і залучати кошти для масштабних проектів», - сказав Тараканов.

Відео дня

За його словами, якщо в країні не будуть створені умови для розвитку атомної галузі, то вже через кілька років Україна залежатиме від імпорту електроенергії.

«Якщо такі умови не будуть створені, вже через кілька років Україна залежатиме від імпорту електроенергії, а, починаючи з 2030 року, виводитиме з експлуатації по одному, а то й два, енергоблоки АЕС на рік», - зазначив він.

«Ми сподіваємося, що влада в Україні прийде до висновку, що питання створення умови для залучення інвестицій в нове атомне будівництво - це, фактично, питання національної енергобезпеки», - додав Тараканов.

Як повідомляв УНІАН, згідно з рішенням уряду від 12 червня про покладання спеціальних зобов'язань, «Енергоатом» повинен буде продавати не більше 90% своєї електроенергії за фіксованою ціною, а «Укргідроенерго» - не більше 35%.

У середині червня «Енергоатом», державний науково-технічний центр із ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) та американська компанія Holtec International підписали угоду про партнерство, яке передбачає створення міжнародного консорціуму, метою якого є сприяння діяльності з впровадження в Україні технології малих модульних реакторів.

Довідка УНІАН. Holtec International є провідним світовим розробником технологій та виробником обладнання для транспортування й зберігання відпрацьованого ядерного палива. Також Holtec International є одним зі світових лідерів із розробки малих модульних реакторів.

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.