Ілюстрація REUTERS

Комерційний суд Високого суду Англії та Уельсу в рамках позову НАК «Нафтогаз України» зобов'язав «Газпром» у разі отримання дивідендів від Nord Stream внести 145 млн дол. з належної йому суми на рахунок як гарантію виконання вимог суду, повідомила прес-служба « Нафтогазу».

Читайте такожПремії за Стокгольмський арбітраж: скільки мільйонів заробило керівництво "Нафтогазу"

Зазначається, що відповідне рішення суд ухвалив 11 червня 2019 року, врахувавши продовження строків розгляду апеляції на рішення Стокгольмського арбітражу в Швеції та ймовірні додаткові відсотки з боргу, які «Газпрому» доведеться заплатити «Нафтогазу».

Відео дня

Крім того, Англійський комерційний суд зобов'язав «Газпром» при ухваленні нових рішень акціонерами Nord Stream про виплату дивідендів отримувати згоду «Нафтогазу» або згоду суду для отримання таких коштів.

У прес-службі нагадали, що в березні Англійський комерційний суд наклав на «Газпром» додаткові зобов'язання у частині не приховування і не виведення своїх активів з юрисдикцій Англії та Нідерландів. Крім того, суд зобов'язав «Газпром» надати грошове забезпечення обсягом 200 млн дол. на рахунок суду або ескроу-рахунок одного з лондонських банків як гарантію виконання вимог суду.

Згідно з рішенням британського комерційного суду, примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу за транзитною справою між «Нафтогазом» і «Газпромом» на території 

Англії та Уельсу стане можливим після ухвалення рішення Апеляційним судом округу Свеа.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставку газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня 2018 року «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. в зарубіжних судах. Процеси з стягнення проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».