Ілюстрація / REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), наклала другий в цьому місяці максимальний штраф на оператора газорозподільних мереж "Київоблгаз", що входить в групу "Регіональна газова компанія" (РГК) бізнесмена Дмитра Фірташа, за недопуск регулятора до позапланової перевірки.

Читайте такожАМКУ почав розслідувати справу про концентрацію облгазів Фірташа

Таке рішення регулятор прийняв на своєму засіданні сьогодні, 30 липня.

Відео дня

Регулятор наклав штраф у розмірі 850 тисяч гривень на "Київоблгаз" за недопуск представника НКРЕКП до позапланової перевірки, яка мала відбутися 19 липня.

Цього разу Нацкомісія мала була перевірити порушення облгазом норм законодавства, що стосуються порядку встановлення міжповірочних інтервалів для вимірювальної техніки за категоріями, а також порядку надання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, по скарзі від фізичної особи.

У поясненні своєї позиції "Київоблгаз" послався на своє право не допускати посадових осіб до перевірки, якщо органом не була затверджена й опублікована на сайті уніфікована форма акта, який передбачає перелік питань залежно від ступеня ризику.

Зі свого боку члени Нацкомісії відзначили, що регулятор є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, метою діяльності якого є державне регулювання, моніторинг і контроль за діяльністю суб'єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг, і відповідно не є міністерством або іншим центральним органом виконавчої влади.

Таким чином, "Київоблгаз" був вже вдруге цього місяця оштрафований на 850 тисяч гривень за недопуск регулятора до проведення заходів контролю.

Як повідомляв УНІАН, 25 липня НКРЕКП наклала максимальний штраф на "Київоблгаз" за недопуск регулятора до планової перевірки.

Національна комісія, що регулює тарифи у сфері енергетики та комунальних послуг, має намір повторно провести позапланові перевірки 14 газорозподільних компаній, що входять до групи компаній "Регіональна газова компанія" бізнесмена Дмитра Фірташа, на предмет усунення виявлених порушень з донарахувань в платіжках за газ.

За результатами перевірки НКРЕКП вже накладала максимальний штраф на операторів ГРС і зобов'язувала всі компанії провести перерахунки за тим конкретним споживачам, за якими здійснювалися такі донарахування.

У групі компаній РГК заявляли, що не згодні з результатами перевірки й будуть оскаржувати їх у судовому порядку.