НАБУ завершило слідство щодо матері Онищенка / фото УНІАН

Національне антикорупційне бюро України та Спеціальна антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи за підозрою Інеси Кадирової - матері екс-народного депутата Олександра Онищенка - у співорганізації разом з ним розкрадання коштів через так звану "газову схему".

Про це повідомляється на сторінці НАБУ у Facebook.

«30 серпня 2019 року підозрюваній та її захисникам відкрито матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду. Підозрювана є родичкою екс-народного депутата України, якого НАБУ та САП обвинувачують в організації «газової схеми», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожСуд обрав запобіжний захід для матері нардепа-втікача Онищенка (відео)

Прес-служба НАБУ повідомляє, що з серпня 2016 року підозрювана перебувала у міжнародному розшуку. А 25 липня 2019 року цю особу затримали в аеропорту «Бориспіль».

У повідомленні не вказано прізвищ фігурантів справи, але відомо, що мова йде про Олександра Онищенко та його матір Інесу Кадирову.

Досудове розслідування справи НАБУ та САП здійснювали з грудня 2015 року.

«Загалом слідство встановило причетність до «газової схеми» 29 осіб. Наразі 3 особи перебувають у розшуку. 15 обвинувальних актів стосовно 25 осіб скеровано до суду, із них щодо 11 осіб набрав законної сили обвинувальний вирок», - додали у НАБУ.

Як повідомляв УНІАН, детективи НАБУ в грудні 2015 року розпочали досудове розслідування фактів розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

Читайте такожОнищенко заявив про плани повернутися до Києва

За версією слідства, з січня 2013 до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації газу, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі у скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, зокрема, організатор схеми - народний депутат 8-го скликання Онищенко, перебувають у розшуку. Влітку 2016 року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

У 2017 році Генпрокуратура направила компетентним органам Іспанії документи, необхідні для початку процедури екстрадиції в Україну Кадирової - матері Онищенка, підозрюваної у співучасті з ним в організації так званої «газової схеми».