Ілюстрація REUTERS

У Німеччині Федеральне агентство з мереж вимагає від енергокомпанії "Газпром" виконати вердикт Європейського суду загальної юрисдикції у Люксембурзі, у відповідь на позов польського енергетичного концерну PGNiG, який визнав недійсним рішення щодо використання російської компанією в повному обсязі потужностей газопроводу OPAL.

Читайте такожУ "Нафтогазі" відреагували на рішення Європейського суду з газопроводом OPAL

Про це у відповідь на запит DW повідомив голова відділу агентства по роботі зі ЗМІ та зв'язків з громадськістю Фіете Вульф.

Відео дня

За його словами, "ніякий подальший розподіл потужностей з опорою на реалізацію мирової угоди", укладеної в 2016 році Федеральним агентством з мереж "щодо OPAL і прокачування газу на основі резервування цих потужностей здійснюватися не можуть".

Мова йде про угоду трирічної давності, яка дозволяла "Газпрому" додатково задіяти 50 відсотків потужностей OPAL на додаток до раніше узгоджених 50 відсотків регламентованого доступу до мережі. Ці домовленості з деякими поправками в результаті були схвалені Єврокомісією.

"Крім того, транспортування газу "Газпромом" ділянкою, оператором якої є OPAL Gastransport GmbH & Co. KG (OGT), повинно бути скорочене до половини його потужності", - підкреслили в прес-службі.

"За необхідності Федеральне агентство з мереж у короткостроковій перспективі вживе заходів щодо нагляду за виконанням вердикту" суду в Люксембурзі, наголошується в заяві.

До 2016 року "Газпром", згідно з антимонопольним вимогам Третього енергопакету ЄС, мав право використовувати OPAL тільки на 50 відсотків. Експерти тоді зазначали, що крім "Газпрому", що проводить через OPAL газ "Північного потоку", інших постачальників з такими обсягами в цій зоні немає, і труба залишалася напівпорожньою. У 2016 році російський концерн отримав право використовувати OPAL на 80-90 відсотків у довгостроковій перспективі (а за певних умов, у випадку короткострокової необхідності - і на всі 100 відсотків).

Європейський суд загальної юрисдикції 10 вересня скасував це рішення Єврокомісії, оскільки, як зазначається у вердикті, воно "було прийнято в порушення основного принципу солідарності в енергетичному секторі".

Польський концерну PGNiG, зокрема, висловлював претензії в тому, що OPAL був неправомірно виключений з європейського механізму врегулювання, що забороняє монопольне використання газопроводів.

OPAL - одна з двох сухопутних гілок, відведених у 2011 році від газопроводу "Північний потік", вона проходить територією Німеччини до Чехії.