Ілюстрація REUTERS

Європейський суд загальної юрисдикції скасував розширений доступ російського «Газпрому» до газопроводу OPAL, яким газ надходить з «Північного потоку» на ринки Центральної Європи, що змусить його більше використовувати газопроводи в Україні і може підсилити позицію України на газових переговорах з РФ.

Читайте такожГазові переговори між Україною, ЄС та Росією відбудуться 19 вересня

Про це повідомляє польське видання Biznesalert.

Відео дня

«Міністерство енергетики (Польщі – УНІАН) повідомляє, що суд Європейського Союзу виніс рішення у спорі про розширене використання газопроводу OPAL «Газпромом». Це вигідно для Польщі, тому що суд скасував рішення Європейської комісії, яка надала росіянам 100% доступ до цієї гілки «Північного потоку», - сказано в повідомленні.

Також наголошується, що «Газпром» все ще може подати апеляцію.

«Газпрому», можливо, доведеться скоротити використання «Північного потоку» до рівня 2015 року, що змусить його більше використовувати газопроводи в Україні. З цієї причини вирок, на думку поляків, може покращити переговорну позицію України на переговорах про майбутнє постачання газу з Росії через її територію після 2019 року», - зазначив головний редактор видання Войцех Якобик.

Як повідомляв УНІАН, у травні 2018 гда Європейський суд відхилив позови НАК «Нафтогаз України» і польської нафтогазової компанії PGNiG, у яких компанії оскаржили рішення Єврокомісії про надання російському газовому монополісту «Газпрому» розширеного доступу до газопроводу OPAL, яким газ надходить з «Північного потоку» на ринки Центральної Європи.

Довідка УНІАН. Німецький газопровід OPAL, побудований в 2011 році, є сухопутним продовженням газопроводу «Північний потік-1», який постачає газ із Росії в країни ЄС. Загальна протяжність газопроводу становить 470 км, а потужність – 36,5 млрд кубометрів газу в рік.