Ілюстрація REUTERS

Україна сподівається на результативні переговори з "Газпромом" за транзит газу через територію нашої країни, але водночас готується до найгіршого сценарію.

Читайте такожЄвросоюз готовий постачати газ на південь України через Трансбалканський газопровід

Про це в ході Українського газового форуму заявив голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Відео дня

"Нафтогаз" виконав хорошу роботу із закачування газу. Я сподіваюся, що ті переговори, які зараз активізувалися з представниками "Газпрому" РФ, вони закінчаться успішно й матимуть результат. Таким чином, транзит газу через Україну буде збережено та у нас буде спокійна зима. У будь-якому випадку ми готуємося до гіршого сценарію, тому що чим краще готовий, тим менше ймовірності, що так і станеться", – сказав він.

Голова комітету зазначив, що нарощування власного видобутку газу - це найбільший пріоритет для України, але тільки конкурентний ринок стане запобіжником від стрибка цін в зимовий період.

"Ми маємо розуміти, що на ринку повинна з'явитися конкуренція, а цю конкуренцію складають трейдери, які займаються імпортом газу, тому роль імпортерів важлива в побудові ефективного конкурентного ринку", - підкреслив Герус.

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Україна зацікавлена у підписанні довгострокового контракту на транзит російського газу, тому тимчасовий договір терміном на один рік є неприйнятним для країни.

19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з транзиту газу через територію України.

За підсумками переговорів віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович зазначив, що вони пройшли в позитивній і конструктивній обстановці.

Наступний раунд переговорів відбудеться 28 жовтня.