НАЕК «Енергоатом» приєднається до Паризького центру Всесвітньої асоціації організацій, які експлуатують АЕС (ВАО АЕС, WANO) за програмою Партнерські перевірки, яка є однією з найважливіших програм ВАО АЕС. Наразі партнерські перевірки на атомних електростанціях, які експлуатує Енергоатом, організовує і проводить Московській центр ВАО АЕС. Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Енергоатомом та Паризьким центром ВАО АЕС було підписано президентом НАЕК «Енергоатом» Юрієм Недашковським, головою Ради керуючих Паризького центру ВАО АЕС Ервіном Фішером та головою Ради керуючих Московського центру ВАО АЕС Ярославом Голубцем. Меморандум підписано 20 жовтня у ході Генеральної асамблеї ВАО АЕС, яка відбувається з 20 по 22 жовтня у Лондоні та присвячена 30-річчю створення Асоціації.

Укладання документу відбулось за ініціативи Енергоатома. Згідно із Меморандумом, після виконання низки заходів з підготовки приєднання Енергоатома до Паризького центру ВАО АЕС, починаючи з 2022 року Паризький центр буде організовувати і проводити партнерські перевірки і повторні партнерські перевірки Асоціації на атомних електростанціях України відповідно до принципів і в порядку, встановленому в Керівництві по програмі ВАО АЕС WPG 01 - Партнерські перевірки.

У ході Генасаблеї ВАО АЕС Юрій Недашковський також взяв участь у закритому засіданні керівників організацій - членів Асоціації, Позачергових загальних зборах ВАО АЕС, Загальних зборах ВАО АЕС-МЦ, засіданні Ради керуючих  ВАО АЕС-МЦ і ВАО АЕС-ПЦ.

Відео дня

Нагадаємо, що за ініціативи Енергоатома у 2016 році на Рівненській АЕС відбулась перша в історії ВАО АЕС обмінна партнерська перевірка, яку провели експерти Паризького центру Асоціації.

Довідка. Партнерські перевірки – головний інструмент діяльності ВАО АЕС, спрямованої на підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій світу. Партнерська перевірка завжди проводиться за ініціативи приймаючої сторони. Результатом перевірки є конфіденційний звіт, що відображає сильні сторони роботи атомної станції та області виробничої діяльності, які потребують покращень з метою приведення їх у відповідність до кращої світової практики. Звіт передається лише станції, яка перевіряється, та експлуатуючій організації, до складу якої входить АЕС. Така добровільність і конфіденційність створює між експертами команди та персоналом АЕС, що приймає партнерську перевірку, атмосферу відкритості та взаєморозуміння, яка дозволяє винести уроки з досвіду, проблем і позитивної практики колег.

Всесвітня асоціація організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO), об'єднує всіх операторів АЕС світу. Вона сприяє обміну досвідом експлуатації АЕС, для того щоб члени Асоціації могли працювати спільно для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності під час експлуатації своїх атомних станцій. Асоціацію створено в 1989 році. Її члени входять до чотирьох регіональних центрів - Атлантського, Паризького, Московського та Токійського.