Фото прес-служби

ГО «Українське ядерне товариство» звертає увагу прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та міністра екоенергетики України Олексія Оржеля на те, що підпорядкування Державного агентства України з управління зоною відчуження до Міністерства енергетики та захисту довкілля заборонено законодавством. Про це УкрЯТ пише у відкритому листі (скан додається за посиланням) на ім’я керівників виконавчої влади.

«ГО «УкрЯТ» висловлює вдячність за оперативне прийняття рішення щодо відновлення статусу Державної інспекції ядерного регулювання України. Разом з тим, висловлюємо занепокоєння стосовно статусу Державного агентства України з управління зоною відчуження», - зазначається у документі.

Громадська організація наголошує, що реорганізація центральних органів виконавчої влади шляхом об’єднання Мініекології та Міненерговугілля призвела до автоматичного переведення ДАЗВ в сферу управління того самого органу, який займається державним управлінням у сфері використання ядерної енергії. «У частині 25 ст.5 закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та ст.10 закону України «Про поводження з радіоактивними відходами» йдеться, що державне управління у сфері використання ядерної енергії та державне управління у сфері поводження з радіоактивними відходами (РАВ) здійснюється за принципом розмежування цих сфер діяльності. Нагадаємо, що ДАЗВ опікується питаннями поводження з РАВ, тоді як у сфері управління Мінекоенерго знаходяться державні підприємства, які напрацьовують РАВ.

Відео дня

ГО «УкрЯТ» підкреслює, що державне управління в сфері використання ядерної енергії та державне управління в сфері поводження з радіоактивними відходами не може здійснюватися в одному міністерстві та звертається до Уряду з проханням розглянути можливість виведення ДАЗВ як окремого державного органу зі спеціальним статусом у підпорядкування Кабінету Міністрів України.