Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила тарифи на послуги з транспортування газу для точок входу і точок виходу на регуляторний період 2020-2024 року для держкомпанії «Оператор ГТС України», яка з нового року управлятиме газотранспортною системою.

Читайте такожНацкомісія схвалила підвищення тарифів на розподіл газу для облгазів

Відповідний проект рішення було ухвалено на засіданні регулятора.

Відео дня

Згідно з текстом документа, планується, що тарифи для точок виходу становитимуть: «Ананьїв», «Гребеники» і «Лиманське» - 20,58 дол. за 1 тисячу кубометрів на добу; «Берегове», «Берегдароц» - 13,78 дол; «Будінце» - 17,05 дол., «Германовичі», «Дроздовичі», «Устилуг» - 13,88 дол., «Каушани» - 2,53 дол. «Олексіївка» - 16,08 дол. «Орловка/Ісакча»- 2,53 дол. «Теково/Медіаш Аурит»- 13,01 дол., «Віртуальна точка Республіка Молдова» - 1,37 дол. (без ПДВ).

При цьому тарифи для точок входу становитиме: «Берегдароц», «Берегове», «Будінце», «Германовичі», «Дроздовичі», «Лиманське», «Орловка/Ісакча», «Теково/Медіаш Аурит», «Устилуг» - 16,33 дол. (без ПДВ).

Тариф для внутрішніх точок входу може становити 406,68 грн за 1 тис. Куб. м на добу, а для точок виходу - 297,92 грн за 1000 куб. м на добу (без ПДВ).

Проектом постанови також передбачено затвердження коефіцієнтів, які враховують період замовлення потужності, які застосовуються до тарифів на послуги з транспортування природного газу, а також знижувальні коефіцієнти для потужності з обмеженнями до тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на міждержавних з'єднаннях.

Як повідомляв УНІАН, в 2016 році Кабінет міністрів ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України». Водночас менеджмент Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» створив у структурі діючої держкомпанії «Укртрансгаз» нову філію - «Оператор ГТС України».

З 1 січня 2020 року «Оператор ГТС України» буде відділений від групи НАК «Нафтогаз України» в рамках анбандлінга і переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МГУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.