Перемовини щодо транзиту російського газу триватимуть /  фото УНІАН

Після "нормандського саміту" в Парижі, в рамках якого відбулася зустріч глав держав України і Росії, президент Володимир Зеленський зазначив, що продовження газового контракту на рік вже не обговорюється. Він переконаний: Києву вдасться домогтися кращих умов у питанні продовження транзиту російського блакитного палива до Європи.

Читайте також"Нафтогаз" у грудні знизив ціну газу для населення на 13%

Таким чином, можна говорити про позитивні зрушення в переговорному процесі, зазначив в коментарі сайту "Сьогодні" експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

Відео дня

"Принаймні в політичній частині обговорення контракту намітилися зрушення, які радше за все стануть орієнтирами для учасників переговорів надалі. Це і терміни укладення контракту, і питання Стокгольма (Стокгольмського арбітражу. – Ред.) – наскільки я розумію, там теж певні домовленості є. Тому з обережним оптимізмом можна сказати, що є певні напрацювання, але далі все буде залежати від результатів переговорів у Брюсселі в тристоронньому форматі", – сказав експерт.

Дата тристоронньої міністерської зустрічі по газу Росії, ЄС і України для узгодження умов поставок і транзиту російського газу в ЄС з 1 січня ще не визначена. Передбачається, що питання з датою буде вирішене протягом грудня.