Через відсутність такого посередника ледве не зірвалися переговори / УНІАН

НАК «Нафтогаз» шукає європейську компанію, що погодиться транспортувати російський газ на українсько-російському кордоні та продавати блакитне паливо, зокрема, Україні.

Про це повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, передає ТСН.

Читайте також"Нафтогаз", "Газпром" і транзитний контракт. Хто вийде переможцем у "газовій" сутичці

Відео дня

За його словами, через відсутність такого посередника ледве не зірвалися переговори.

Водночас Вітренко сподівається, що транспортера таки знайдуть.

«Але ми очікуємо, що багато європейських компаній, які раніше отримували газ від "Газпрому" в Словаччині, Австрії, Німеччині, Франції, Італії, отримуватимуть газ на кордоні Україна-РФ і зможуть потім продавати цей газ, зокрема, і в Україні за ціною, яка нижча ціни європейської плюс вартість транспортування з Європи в Україну», – зазначив він. 

Як повідомляв УНІАН, 21 грудня за підсумками тристоронніх переговорів у форматі Україна - ЄС - Росія, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що сторони уклали протокол, який передбачає виконання сторонами низки домовленостей.

Зокрема, новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

«Нафтогаз України» отримає від російського «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. грошової компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу вже до кінця року за умови виконання досягнутих під час переговорів домовленостей.

Україна і «Газпром» укладуть мирову угоду, яка передбачає відмову від вимог стягнути з російського газового монополіста 172 млрд грн відповідно до рішень Антимонопольного комітету і Господарського суду міста Києва, які було ухвалено в 2016 році.