За словами Вітренка, обсяги транзиту може бути збільшено / фото УНІАН

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко назвав "складним для всіх сторін компромісом" газовий контракт з російським "Газпромом".

Відповідний допис Вітренко розмістив на своїй сторінці у Facebook у суботу, 21 грудня.

«Про що домовилися. 3 мільярди доларів «живими грошима» до кінця цього року. Таким чином у повній мірі буде виконано рішення Стокгольмського арбітражу за транзитною справою. Тут повна перемога», - написав Вітренко

Відео дня

За його словами, обсяги транзиту може бути збільшено.

Читайте такожПакетні домовленості з "Газпромом" щодо транзиту газу через Україну не включають прямі поставки блакитного палива з РФ

«Транзит буде продовжено. Визначені транзитні потужності на п’ять років, за які Газпром гарантовано має заплатити. Але обсяги транзиту можуть бути і більшими, просто потрібно буде додатково їх бронювати (і платити за значно вищим тарифом) на рік/квартал/місяць/добу наперед», - зазначив Вітренко.

А тривалість контракту теж може бути продовжена.

«Перемога чи зрада? Газпром хотів один рік, ми - десять, зійшлися посередині. Гарантовані потужності - теж приблизно посередині між тим, що пропонував Газпром, і що хотіли ми. Так що тут складний для всіх сторін компроміс», - написав він.

Окремо Вітренко додав, що "Газпрому" доведеться укласти з "Нафтогазом" угоду на організацію транзиту на п'ять років. З визначеними обсягами, під які "Нафтогаз" забронює потужності. За ці потужності "Газпром" гарантовано повинен заплатити "Нафтогазу", а "Нафтогаз" потім оператору. В угоді між "Газпромом" і "Нафтогазом" буде наперед визначений тариф" .

Крім того, ця угода буде укладена відповідно до норм міжнародного права і з міжнародним арбітражем і повністю відповідатиме європейським нормам.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня представники Європейської комісії, України та Російської Федерації досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України після 2019 року.