Озвучено обов’язкову умову при відборі керівника Енергоатома

Досвід роботи в ядерній енергетиці має бути обов’язковою умовою конкурсного відбору на посаду президента ДП НАЕК «Енергоатом».

Про це голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков заявив 2 березня на нараді в Енергоатомі, коментуючи зміни кваліфікаційних вимог до керівника Компанії, наведені в Оголошенні про проведення конкурсного відбору на посаду президента ДП НАЕК «Енергоатом», опублікованому на сайті Мінекономрозвитку 2 березня. (Згідно із наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 16 липня 2013 року №456 Про затвердження кваліфікаційних вимог до керівників та заступників керівників експлуатуючих організацій (операторів) ядерних установок, претенденти повинні мати стаж роботи на керівних посадах у сфері використання ядерної енергії не менше ніж 5 років. В оголошенні Мінекономрозвитку від 2 березня 2020 така вимога відсутня. За інформацією ряда ЗМІ, проти виключення таких кваліфікаційних вимог також виступили представники ЄБРР – УНІАН).

Виступаючі у ході наради з проблем законодавчого забезпечення і функціонування атомної галузі та проблем з розрахунком на ринку електроенергії, Григорій Плачков наголосив, що оскільки президент Енергоатома отримує ліцензію Держатомрегулювання, то освіта, кваліфікація та досвід роботи в сфері з ЯРБ, є важливими факторами.

Відео дня

Читайте такожГолова Держатомрегулювання попереджає про можливі зупинки енергоблоків АЕС через борги перед Енергоатомом

Голова Держатомрегулювання також переконаний, що має бути сформоване розуміння важливості прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії», оскільки питанню незалежних функцій Держатомрегулювання приділяє велику увагу виконавчий орган ЄС – Європейська Комісія (ЄК). «Неодноразово з боку ЄК піднімалось питання призупинення проектів для регулюючого органу у разі зволікання із схваленням відповідних законопроектів по відновленню незалежних функцій регулювання ядерної та радіаційної безпеки», - повідомив Григорій Плачков, підкресливши, що всі озвучені ним проблеми напряму пов’язані з безпекою та перебувають під пильною увагою як регулюючого органу, так і міжнародних партнерів.

Як повідомляв УНІАН, у ході наради 2 березня т.в.о. президента Енергоатома Павло Павлишин повідомив, що з початку 2020 року борг ДП «Гарантований покупець» перед Енергоатомом склав 2,8 млрд грн, при цьому за лютий приріст боргу становить понад 1,8 млрд грн. За даними керівника Компанії, з початку року, за продану електроенергію, включаючи ПСО, Енергоатом отримав лише половину коштів. 

У свою чергу голова Держатомрегулювання Григорій Плачков не виключив зупинки енергоблоків АЕС України через неспроможність НАЕК «Енергоатом» забезпечити виконання норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки, викликану дефіцитом фінансових коштів в компанії.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.