REUTERS

Іранська нафтова держкомпанія National Iranian Oil Co. (NIOC) у травні 2016 року буде продавати азіатським споживачам нафту марки Forozan Blend на $2,43 дешевше за середню ціну нафти з Оману і Об'єднаний Арабських Еміратів, повідомляє Bloomberg з посиланням на неназваного представника компанії.

Вартість сорту Forozan Blend за барель буде на ¢3 нижча, ніж ціна за барель нафти Arab Medium, яку видобуває саудівська Saudi Aramco (ще в лютому Forozan Blend була дорожчою за саудівську нафту на ¢7). Нафта Iranian Light буде коштувати азіатським споживачам на ¢60 дешевше за аналогічні сорти близькосхідної нафти.

З ще більш значним дисконтом Тегеран планує продавати важкі сорти нафти. Iranian Heavy буде коштувати дешевше за оманську і дубайську нафту на $2,60 за барель, ціна бареля нафти сорту Soroosh буде, у свою чергу, на $5,65 нижча, ніж у Iranian Heavy.

Відео дня

Як заявив Bloomberg керівник стратегічного напрямку JTD Energy Services Джон Дрісколл, ключовим регіоном конкуренції між Іраном і близькосхідними країнами за постачання нафти буде Азія, однак конкуренція буде також і за споживачів в Середземномор'ї і Північно-Західній Європі.

Читайте такожЄвропа вперше за два роки збільшила імпорт російської нафти

Як зазначає Bloomberg, протягом семи попередніх років іранська нафта була дорожчою за нафту від інших близькосхідних виробників.

Іран збирається не тільки продавати нафту дешевше, ніж у конкурентів, але й збільшити обсяги її видобутку: як заявив іранський міністр нафти Біжан Зангане іранському агентству Shana, до березня 2017 року Тегеран планує видобувати 4 млн барелів на день (тобто повернутися до обсягів 2008 року). При цьому, згідно з прогнозами Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), такої позначки Іран може досягти тільки до початку 2020-х (тоді рівень видобутку становитиме 3,94 млн барелів на день, прогнозує МЕА), передає РБК.

Плани Ірану ставлять під сумнів сенс проведення запланованих на 17 квітня переговорів виробників нафти в Досі. У столиці Катару представники країн — членів ОПЕК та інших виробників нафти, включаючи Росію, збираються обговорити можливість замороження видобутку нафти на рівні січня 2016 року. На початку квітня саудівський принц Мохаммед бін Салман говорив в інтерв'ю Bloomberg, що Ер-Ріяд заморозить видобуток лише в тому випадку, якщо інші виробники нафти, в тому числі і Іран, приєднаються до цього кроку.

Саудівська Аравія, як і раніше, досить болісно сприймає експансію Ірану на нафтові ринки. Для того, щоб обмежити експорт з ісламської республіки Іран, саудівська влада, як писала на початку квітня The Financial Times, обмежила доступ до своїх портів для танкерів з іранською нафтою.