Олександр Лукашенко

Мінськ.Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про бажання побудувати і другу АЕС у Білорусі, крім тої, що вже будується в Гродненській області.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, таку заяву він зробив сьогодні, 21 грудня, на зустрічі зі студентами і викладачами Білоруського державного університет інформатики і радіоелектроніки.

«Я б хотів і другу АЕС побудувати в Білорусі. Будівництво АЕС дасть велику економію коштів, які зараз витрачаються на імпорт енергоресурсів. Якщо цього року Білорусь споживе близько 22 млрд куб. м газу, то після зведення своєї АЕС Білорусь зможе відмовитися від імпорту 5 млрд куб. м газу», - заявив О.Лукашенко.

Відео дня

За його словами, росіяни, дізнавшись про його бажання побудувати другу АЕС, сказали, що готові побудувати на нинішній станції, що будується, третій енергоблок (в даний час на білоруській АЕС в Островці планується зведення двох енергоблоків – УНІАН).

Довідка УНІАН. Контрактна угода на спорудженян першої черги АЕС на території Білорусі була підписана 11 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзі компанією «Атомстройекспорт» (Росія) і дирекцією будівництва АЕС. Угода визначає основні положення генерального контракту на будівництво під ключ двох енергоблоків АЕС загальною потужністю до 2400 МВт з реакторною установкою В-491. Передбачено, що білоруська АЕС споруджуватиметься на умовах повної відповідальності генерального підрядника.

Для будівництва АЕС обрано проект «АЕС-2006» ВАТ «Санкт-Петербурзький Атоменергопроект». Атомна станція буде розміщена на Островецькому майданчику в Гродненській області. Перший блок АЕС планується ввести в лад у 2017 році, другий – у 2018 році.

Під будівництво АЕС Росія виділяє Білорусі пільговий держкредит у розмірі до 10 мільярдів доларів строком на 25 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія має намір забрати у Болгарії ГЕС за відмову будувати АЕС "Белене"