Засідання транслювалося в You Tube / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд визнав колишнього директора "Центргаза" (дочірнє підприємство "Кіровоградгазу") Костянтина Старовойта винним у розтраті 8,6 млн грн.

Суд засудив його до восьми років позбавлення волі та заборонив обіймати адміністративні посади протягом трьох років. Вирок був оголошений сьогодні. Засідання транслювалося в YouTube.

Читайте такожКолишнє керівництво «Укроборонпрому» завдало державі збитків на 5 мільйонів гривень — СБУ

Відео дня

Також суд конфіскував автомобіль Старовойта Kia Optima 2012 року випуску.

Хто такий Старовойт

Старовойт очолював "Центргаз" у 2016-2017 роках. Національне антикорупційне бюро України встановило, що напередодні звільнення з займаної посади, влітку 2017 року, Старовойт уклав договір на закупівлю очолюваним ним підприємством 1,3 млн кубометрів газу за 9,035 млн грн у комерційної компанії "Нафтогазгруп Деметра" на обтяжливих для "Центргаза" умовах.

За цим договором "Центргаз" мав здійснити повну передоплату. Інакше продавець звільнявся від поставки, а ДП зобов'язувалося сплатити штраф у розмірі 100% вартості газу. Знаючи про цих умовах, екс-глава "Центргаза" розпорядився перерахувати постачальнику газу лише частина суми в розмірі 8,6 млн грн. В результаті газ "Центргаз" не отримав.

Кому належать акції

51% акцій "Кіровоградгазу" належить НАК Нафтогаз України. Змінити менеджмент "Кіровоградгазу" і отримати контроль над його управлінням "Нафтогаз" зміг тільки в червні 2017 року. Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявляв, що компанія з радістю продала б "Кіровоградгаз", якби знайшовся покупець і Кабмін дав на це дозвіл.

Позови з-за боргів

У травні 2020 року державне підприємство "Оператор ГТС України" подало в суд на сім облгазів через багатомільйонні борги за газ. Позови отримали"Донецькоблгаз", "Луганськгаз", "Кіровоградгаз", "Тернопильмиськгаз", "Мелітопольгаз", "Уманьгаз" і "Херсонгаз".