Багатомільйонні борги за газ загрожують початку нового опалювального сезону / фото УНІАН

Державне підприємство "Оператор ГТС України" подало в суд на сім облгазів через багатомільйонні борги за газ.

Читайте такожЩорічно облгази незаконно відбирають газу на 10 мільярдів гривень - оператор ГТС

Про це повідомляється на сайті держкомпанії.

Відео дня

Згідно з повідомленням, позови подані на лідерів серед компаній-боржників: "Донецькоблгаз", "Луганськгаз", "Кіровоградгаз", "Тернопильмиськгаз", "Мелітопольгаз", "Уманьгаз" та "Херсонгаз".

У компанії повідомили, що за період січень-квітень 2020 року учасниками ринку природного газу в Україні було накопичено 1,336 мільярда гривень за негативні небаланси перед "Оператором ГТС України", з яких 85%, або 1,31 мільярда гривень, заборгували облгази.

Повідомляється, що на сьогодні рівень розрахунків за негативні небаланси становить лише 24% з початку року. Своєю чергою, "Оператор ГТС на 100% виконує свої зобов'язання перед учасниками ринку і повністю оплатив їм позитивні небаланси за період січень-березень 2020 року.

"ОГТСУ регулярно інформує про стан розрахунків за небалансами (січень, лютий, березень). Але через бездіяльність керівництва компаній-боржників щомісяця ситуація стає дедалі критичнішою й зростають ризики порушення стабільної роботи незалежного оператора ГТС. Наявність такої значної заборгованості ставить під загрозу початок нового опалювального сезону вже восени 2020 року", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії "Укртрансгаз" до "Оператору ГТС України", який був переданий в управління держкомпанії "Магістральні газопроводи України" (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.

На кінець 2019 року борг за негативні небаланси учасників ринку природного газу перед "Укртрансгазом" сягнув 44,048 мільярда гривень.