Йдуть обшуки / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Головне слідче управління Державного бюро розслідувань викрило масштабну схему безоплатної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Читайте такожТариф на електроенергію для населення має бути вдвічі вищим - Міненергетики

Відео дня

Згідно з повідомленням, 21 лютого 2017 року постановою уряду був затверджений типовий договір експлуатації газорозподільних систем. Документ передбачає щорічну оплату за експлуатацію державного майна. Зокрема, до державного бюджету має перераховуватися 10% від залишкової вартості.

"Однак у 2017 році тодішні чиновники Міненерговугілля у змові з обл-, міськгазами уклали з 37 приватними операторами договори, в яких передбачено безоплатне користування державним майном. За три роки в результаті зазначених дій державі завдано збитків на суму 1,488 млрд гривень", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 3 червня 2021 року слідчі ДБР одночасно проводять 47 обшуків на території України, у тому числі в Міністерстві енергетики України, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у 37 операторів газорозподільних систем та за місцем проживання колишніх чиновників Міністерства.

"Досудове розслідування триває, перевіряються на причетність до скоєння злочину посадові особи Міненерговугілля та керівники операторів газорозподільних систем та їх кінцеві бенефіціарні власники. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснюється офісом Генерального прокурора, оперативний супровід - головним оперативним управлінням ДБР", - сказано в повідомленні.

Закон "Про ринок природного газу"

19 жовтня 2017 року тодішній профільний віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон заявив, що облгази уклали з Міністерством енергетики та вугільної промисловості договори оренди державних газорозподільних мереж (ДРС) і вже здійснили перші виплати за користування цими активами.

Закон» Про ринок природного газу", який регламентує впровадження ринкових принципів на ринку газу, був прийнятий у 2016 році та набув чинності з 1 жовтня минулого року.

Згідно з цим документом, ДРС мають бути взяті в оренду компаніями-операторами, а не використовуватися на умовах договорів відповідального ведення. Відзначається, що ці договори були введені постановою Кабміну №770 від 20 серпня 2012 року, яке вже скасовано.

За інформацією народних депутатів, які виступили ініціаторами прийняття законопроекту про перехід до оренди ДРС та встановлення плати за оренду, можливі надходження до бюджету 2017 року у разі введення орендної плати складуть понад 700 млн грн.

21 лютого цього року Кабмін затвердив проект типового договору оренди ДРС і примірного договору експлуатації цих мереж, які необхідні для подальшої передачі ДРС в оренду компаніям-облгазам, а також доручив Фонду держмайна і Міненерговугілля провести інвентаризацію цих активів до кінця 2018 року.