Фото УНІАН, Микола Тис

У невизначеному ландшафті геополітичної боротьби та енергетичної незахищеності Україна є свідченням трансформаційної сили стійкості та рішучості, а її енергетична незалежність є одним із ключових факторів для захисту від вторгнення Росії. Про це у своїй колонці для видання RealClearEnergy пише засновник та президент американської компанії зі штату Пенсильванія Федір Закусило. 

"Зусилля України щодо досягнення енергетичної безпеки є результатом десятирічної боротьби, яка почалася з раннього вторгнення Росії в країну в 2014 році. Україна, яка має одні з найбільших запасів природного газу в Європі, тим не менш, значною мірою покладалася на Москву в той час для своїх енергетичних потреб. Але з військовими діями прийшла рішучість. Сьогодні український енергетичний ринок трансформований: він повністю інтегрований з ринками природного газу та електроенергії Європи, охоплює європейські енергетичні стандарти та правила, а також повністю незалежний від Росії", зазначає Федір Закусило.

Президент Vorex відзначив потенціал України у питанні нарощення обсягів експорту природного газу до європейських країн після завершення війни.

Відео дня

"Я вірю, що коли військові дії припиняться, Україна матиме хороші можливості для експорту природного газу своїм європейським сусідам. І країна не стоїть на місці. Україна вже запустила в експлуатацію п’ять нових свердловин, у тому числі нову високопродуктивну газодобувну свердловину, яка виробляє понад 500 000 кубометрів газу на добу", - йдеться у публікації президента Vorex.

У 2023 році для державного АТ "Укргазвидобування" Vorex поставила 30 тисяч тонн обсадних та бурильних труб.

"Співпрацюючи з нашими партнерами в США та Києві, Vorex у 2023 році на фоні війни поставив 30 тисяч тонн труб і обладнання в Україну", - наголосив Федір Закусило.

Засновник Vorex нагадав, шо згідно зі статистичними даними інформаційного агентства Reuters, у 2023 році Москва продовжувала постачати близько 15% газових поставок у Європу, що відповідає тому, що вона постачала історично. Україна, навпаки, припинила імпорт природного газу з Росії в 2015 році.

"Україна робить значний внесок у безпеку Європи в цілому, яка звикла покладатися на щедрість Москви у задоволенні своїх енергетичних потреб", - наголошує Закусило.

Як відомо,компанія Vorex зі штату Пенсильванія є постачальником нафтогазового обладнання. За словами Федіра Закусила, Vorex виконала контракти з державним НАК "Нафтогаз" на суму понад 100 мільйонів доларів США, ставши провідним постачальником нафтогазового обладнання в США для України в 2023 році.

Для компанії ОАЕ ADNOC (контролює 95% запасів вуглеводню країни) Vorex свого часу здійснила поставку та обслуговування технологічного обладнання для трубопроводів британської Hi-Force.

Для компаній Бахрейну Bahrein Petroleum Company (BAPCO) та Gulf Petrochemical Industries Company (GPIC) Vorex поставляла обладнання виробництва Jet-Lube (США) для усунення витоків з трубопроводів.

Азербайджанська нафтопереробна компанія SOCAR та інжинірингова компанія TechnipFMC отримали від Vorex обладнання виробництва Reed (США) та Hi-Force (Велика Британія). У співпраці з Lubchem (США) Vorex здійснив ремонтні роботи по пошуку та усуненню витоків з трубопроводів.