Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України затвердив технічний регламент щодо вимог до скрапленого газу для автомобільного транспорту, комунально-побутового споживання та промислових цілей.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні сьогодні, 29 липня.

Читайте такожЦіни на газ пішли вгору: у скільки українцям обійдеться опалювальний сезон (рос.)

Відео дня

Що зміниться

«Це проект, який стосується сотень тисяч людей. Уряд встановлює чіткі характеристики, національні стандарти. Споживачі чи то автомобілісти, чи то промислове підприємство, будуть чітко розуміти, що саме вони купують, якої якості продукт, які в нього фізичні характеристики. Це європейські підходи, які захищають споживачів», - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Згідно з постановою, документ набуде чинності через 6 місяців після його опублікування.

«Протягом шести місяців з дня набрання чинності, допускається надходження на ринок зрідженого газу, який був введений в обіг до набрання чинності цієї постанови та показники якого не відповідають всім або окремим вимогам технічного регламенту», - сказано в постанові.

Хронологія подій

  • «Нафтогаз України» з 1 січня знизив мінімальні ціни на природний газ для промислових споживачів на 6,2% у порівнянні з груднем – до 5500 грн з 5861 грн за тис. кубометрів (без урахування ПДВ і транспортних витрат), говориться в повідомленні компанії
  • У січні 2020 року Кабінет міністрів України обмежив ціну на газ для населення і теплокомуненерго вартістю палива на нідерландському хабі.
  • 17 червня 2020 року Кабінет Міністрів змінив умови визначення ціни скрапленого газу для населення. Постанова призводить механізм розрахунку стартової ціни на скраплений газ, що реалізується на спеціалізованих аукціонах, у відповідність із Законом "Про ринок природного газу". Відтепер у формулі ціни буде використовуватися ціна на природний газ для побутових споживачів за станом на перше число місяця, в якому проводиться спеціалізований аукціон.