Ілюстрація REUTERS

Під головуванням секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова відбулося засідання робочої групи з проблемних питань функціонування енергетичної сфери, на якому він закликав прийняти термінові рішення для збалансування роботи ринку електричної енергії країни.

Читайте такожУ профільному комітеті Ради звинуватили ДТЕК у спробі дестабілізувати ситуацію на ринку (відео)

Про це йдеться в повідомленні прес-служби РНБО.

Відео дня

Наголошується, що учасники засідання обговорили проблемні питання функціонування ринку електричної енергії, заходи для збалансування його роботи та недопущення виникнення та поглиблення кризових ситуацій на ньому.

«Олексій Данілов відзначив необхідність прийняття термінових рішень для збалансування роботи ринку електричної енергії, недопущення маніпуляцій на ньому і захисту інтересів населення держави», - йдеться в повідомленні.

Як зазначила прес-служба, за результатами засідання прийнято рішення узагальнити висловлені пропозиції та в триденний термін подати секретарю РНБО України план конкретних заходів щодо подолання проблемних питань на ринку електричної енергії для доповіді президентові України Володимиру Зеленському.

У засіданні, зокрема, взяли участь т. в. о Міністра енергетики та захисту довкілля України Буславець О.А., голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Тарасюк В.В., заступник голови Виконавчого комітету Національної ради реформ Ольшанський О.Я., т. в. о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Котін П.Б., директор з ринкових операцій ПрАТ НЕК «Укренерго» Вишневський М.В., директор ДП «Енергоринок» Гнатюк Ю.Л., директор ДП «Оператор ринку» Євдокимов В.А., директор з управління ОЕС України – головний диспетчер ПрАТ НЕК «Укренерго» Зайченко В.Б., експерт з енергетичних питань Плачков І.В, народні депутати України.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня на засіданні Кабінету міністрів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про кризу в енергетиці та доручив Кабміну спільно з народними депутатами профільного комітету Верховної Ради розробити план дій щодо її подолання для кожного напрямку галузі.

24 квітня Кабінет міністрів на позачерговому засіданні створив Антикризовий енергетичний штаб на чолі з прем'єром Шмыгалем.

На початку квітня державне підприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, заявило про критичну ситуацію на енергетичному ринку через заборгованість держкомпанії «Гарантований покупець» в розмірі 5 млрд грн за відпущену електроенергію.

В. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявила, що дефіцит коштів на ринку електроенергії в Україні становить 51 млрд грн.

За її словами, українська енергетична галузь повністю розбалансована у взаєморозрахунках, і до кінця року заборгованість держави за розрахунками за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел (ВДЕ) може досягти 26 млрд грн.

До 20% ринку відновлюваної енергетики належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова.