Для закриття угоди вартістю 1,5 млрд євро італійські чиновники взяли додатковий час / фото REUTERS

На тлі масових антиросійських санкцій, введених у зв'язку з вторгненням Росії в Україну, італійські чиновники переглядають операцію з продажу найбільшого в країні нафтопереробного заводу, який належить російському "Лукойлу".

Як повідомляє Financial Time, угода переглядається після того, як уряд США в приватному порядку висловив занепокоєння з приводу продажу об'єкта фонду на Кіпрі.

Очікувалося, що угода буде завершена до 31 березня, коли в січні цього ж року російський "Лукойл" погодився продати свій сицилійський НПЗ ISAB компанії GOI Energy, новоствореній філії кіпрської групи прямих інвестицій Argus.

Відео дня

Однак для закриття угоди вартістю 1,5 млрд євро італійські чиновники взяли додатковий час на розгляд важливих деталей. Уряд США неофіційно звернувся до Риму з проханням підтвердити відсутність російської участі в GOI Energy. 

До операції з продажу сицилійського НПЗ Також залучений сировинний трейдер Trafigura. Trafigura буде надавати оборотний капітал і сиру нафту для заводу, а також реалізовувати вироблені нафтопродукти на ринку.

Вторгнення в Україну і ситуація з "Лукойлом"

Російський "Лукойл" перебуває під санкціями США з 2014 року.

21 квітня 2022 року генеральний директор і співвласник російської нафтової компанії "Лукойл" Вагіт Алекперов пішов з ради директорів. Бізнесмен достроково склав свої повноваження. Станом на 31 березня 2022 року Вагіт Алекперов володів 3,12% акцій ПАТ "Лукойл".

1 вересня 2022 року в лікарні Москви за загадкових обставин загинув голова ради директорів "Лукойлу". Равіль Маганов проходив лікування в Центральній клінічній лікарні.

У вересні 2022 року США видали ордер на арешт літака російського "Лукойлу", вартістю $45 мільйонів.

У грудні 2022 року російський "Лукойл" втратив трубопровід, що веде до Середземного моря. 

6 квітня 2023 року Болгарія оштрафувала російський "Лукойл" на 100 мільйонів євро. Відповідне рішення винесла болгарська комісія із захисту конкуренції (КЗК) у зв'язку зі зловживанням домінуючим становищем шляхом обмеження доступу до складів і транспортної інфраструктури.

Вас також можуть зацікавити новини: