"Метінвест "має намір інвестувати в Шахтоуправління "Покровське" 4 мільярди гривень / фото УНІАН

Міжнародний Гірничо-металургійний холдинг "Метінвест" в якості повноправного власника має намір інвестувати в Шахтоуправління" Покровське" 4 мільярди гривень, що дозволить істотно наростити видобуток вугілля, йдеться в статті Мінпром.

Повідомляється, що у 2018 році, коли "Метінвест" придбав тільки 24,77% акцій Шахтоуправління "Покровське", ситуація на підприємстві, яке останні роки переживало не найкращі часи через розрив традиційних ланцюжків поставок, помітно покращилася - чисельність персоналу зросла на 300 осіб, видобуток вугілля за рік виріс на 1 мільйон тонн. У 2020 році виробничі показники "Покровського" з видобутку коксівного вугілля збільшилися до 6,2 мільйона тонн.

Зазначається, що домогтися таких показників стало можливим завдяки інвестиціям "Метінвесту" в підприємство в розмірі понад 700 мільйонів гривень, що дало можливість облаштувати 7 нових лав, а також закупити нове обладнання і технології. Зокрема, був закуплений спеціально сконструйований під параметри Покровських горизонтів новий прохідницький комбайн П-315, а також кілька нових очисних комбайнів польського та чеського виробництва. Крім того, з метою підвищення безпеки в шахтах були придбані 2 німецькі дегазаційні верстати та 10 бурових.

Відео дня

Також сьогодні на фінальній стадії будівництва знаходиться вугільний блок №11 із запасами вугілля в 33,8 мільйона тонн. Його запуск дасть можливість вивести з експлуатації частину відпрацьованих і втрачають рентабельність потужностей на блоці №10. 

"Для цього необхідно інвестувати в його розробку ще 4 мільярди гривень, і "Метінвест" вже в якості повноправного власника готовий вкласти необхідні кошти, оскільки це дасть можливість підняти видобуток до 8,3 мільйона тонн на рік і повністю забезпечити свої потреби в коксівному вугіллі для виробництва чавуну", - сказано в статті. 

Що цьому передувало

  • Раніше "Метінвест" придбав додатковий пакет акцій найбільшого в Україні виробника коксівного вугілля - компанії" Покровська вугільна група", тим самим збільшивши ефективну частку володіння групи до рівня контрольної.
  • До складу придбаних активів входять кілька підприємств, ключовими з яких є шахтоуправління "Покровське" і Свято-Варваринська збагачувальна фабрика.
  • Спільно дані підприємства здійснюють видобуток рядового вугілля, його збагачення і подальшу реалізацію у вигляді вугільного концентрату. Вони розташовані на кордоні Дніпропетровської та Донецької областей в безпосередній близькості до коксохімів групи. Всі придбані активи знаходяться на підконтрольній Україні території.
  • Шахтоуправління" Покровське " виробляє високоякісне вугілля марки К, що використовується для виробництва металургійного коксу. Станом на 1 січня 2019 року мінеральні ресурси і запаси Шахтоуправління "Покровське" за методикою JORC склали 248 мільйонів тонн і 151 мільйон тонн відповідно, що достатньо для забезпечення виробництва мінімум на 30 років.
  • Свято-Варваринська збагачувальна фабрика-одне з найбільших збагачувальних підприємств в Україні. Проектна потужність збагачення становить близько 8 мільйонів тонн рядового коксівного вугілля на рік.