Експерти спрогнозували ціну на газ для населення / фото УНІАН

Після відкриття ринку газу з 1 серпня вартість ресурсу для населення буде відповідати максимальній ціні, яку платять промислові споживачі.

Про це йдеться в статті УНІАН з посиланням на галузевих експертів.

Експерт в енергетичній сфері Дмитро Марунич вважає, що в Україні вже не буде такого розриву в ціні газу для промисловості і для населення. Раніше вартість газу для промисловості істотно перевищувала ціну для населення. Тепер же вони будуть відрізнятися не так значно.

Відео дня

«Зараз вже такого не буде, що ціна на газ для населення нижче, ніж для промисловості, так як це були спеціальні зобов'язання забезпечувати населення газом за регульованою ціною. Ймовірно, більше такого не буде. Особливо якщо порівнювати з великою промисловістю, де великі обсяги, і, як правило, такі поставки більш вигідні трейдерам, ніж мати справу з сотнями або тисячами невеликих абонентів. Ймовірно, ціна на газ для населення буде навіть вище, ніж ціна для великих промислових споживачів, як в Європі. Можна сказати, що в цьому сегменті ми вже як в Європі», - зазначив він.

Своєю чергою, експерт з енергетичних питань Валентин Землянський прогнозує, що вже за серпень побутовим споживачам доведеться заплатити на 40 відсотків більше, ніж в липні.

«Сьогодні уряд ніяк не впливає на «Нафтогаз», тому він буде пропонувати кінцевим споживачам за тією ж ціною, за якою він пропонує промисловості. На сьогодні це 3,5-4 тисячі гривень з ПДВ. Ми з вами платимо в кінці місяця, значить, це за післяплатою, тобто це верхня планка ціни. У нас сьогодні ціна десь 2800 гривень за тисячу кубів, а отримаємо 4000 гривень. Ось вам і зростання порядку на 40 відсотків», - сказав Землянський.

При цьому він зазначив, що навіть в разі стрімкого зростання вартості газу в зимовий період держава вже не зможе якось вплинути на ціну.

«У нас є регулятор ринку НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг - УНІАН), є Антимонопольний комітет, і все. НКРЕКП ніяк не впливає на ціноутворення, у нас же вільний ринок. Як сформувалася ціна на біржі, за такою ціною і продаватимуть. За умови, що газ українського видобутку буде потрапляти на біржу», - сказав Землянський.

Як повідомляв УНІАН, з 1 серпня в Україні відкрився ринок природного газу для побутових споживачів, які отримали можливість самостійно вибирати собі постачальника газу. Також завершився термін дії публічних спеціальних зобов'язань (ПСЗ) держкомпанії НАК "Нафтогаз України".

Таким чином, вартість газу для населення тепер буде визначати ринок.

Повний текст статті читайте на сайті УНІАН.