Юрій Вітренко / фото УНІАН

Спроби прибрати Юрія Вітренка - це небезпечні провокації, які ведуть до дестабілізації і заважають Україні ефективно вести боротьбу на міжнародній арені щодо «Північного потоку-2». Таку думку висловив в ексклюзивному коментарі виданню "Українські новини" дипломат, міжнародний експерт Олександр Чалий.

"Спроби колишніх керівників НАК "Нафтогаз" брудними методами усунути Юрія Вітренка з посади оцінюються дуже негативно. Оскільки такі спроби знекровлюють команду в боротьбі проти "Північного потоку-2" і мають на меті законсервувати кризову ситуацію в "Нафтогазі". На переправі коней не змінюють. І Юрій Вітренко на своїй нинішній позиції керівника НАК "Нафтогаз", я впевнений, отримає повну підтримку вищого керівництва країни, що дозволить реалізувати всі реформи, що необхідні НАК "Нафтогаз", - зазначив Олександр Чалий.

Він також підкреслив, що глава «Нафтогазу» - важлива складова переговорів із західними партнерами щодо проекту «Північний потік-2».  

Відео дня

"Юрій Вітренко - це кризовий менеджер світового рівня, який довів свою ефективність значними досягненнями - зокрема, у виграші судових справ проти "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі, продовженні транзиту російського газу по газотранспортній системі України на умовах transit&pay. Зрозуміло, що в цій ситуації КМУ, який визнав стратегічні помилки попереднього керівництва НАКу, призначив Юрія Вітренка головою НАК "Нафтогаз", - пояснив експерт.

Олександр Чалий також повідомив, що на міжнародному професійному рівні позиція Юрія Вітренка завжди мала велику підтримку партнерів. Але є політичний рівень, де діють кулуарні інтереси і лобістські групи.

"І ось цей рівень прагне представити ситуацію так, що нібито Юрій Вітренко має піти. Але на рівні політичного керівництва країн-партнерів є думка, що вибір глави НАК «Нафтогаз» - це наше суверенне питання, і тільки Україні вирішувати, хто буде керівником. Ми бачимо багато спекуляцій, і сьогодні йдуть критичні тижні для вирішення долі "Північного потоку-2», - зазначив Чалий. На його думку, Юрій Вітренко - це "нова кров", новий досвід, людина, яка має повагу в світі, і в період, коли пошук стратегічного рішення по "Північному потоку-2" входить у фінал, категорично не можна міняти керівника Нафтогазу.