Росія назавжди втратила свого найбільшого покупця газу / фото ua.depositphotos.com

З моменту вторгнення Росії в Україну майже рік тому безліч коментаторів припустили, що це рішення було великою стратегічною помилкою Володимира Путіна.

Про це пише видання Sky News з посиланням на П'єра Андюрана - людину, яка вважається одним з найефективніших у світі трейдерів в енергетичному секторі.

Він каже, що довгостроковий збиток Росії далеко не обмежується її військовими діями.

Відео дня

"Я думаю, що Путін програв енергетичну війну", - сказав він.

"Дуже високі ціни на природний газ і електроенергію в Європі були вкрай погані для світової економіки, але тепер вони повернулися до більш розумного рівня. Якщо ціни на газ залишаться незмінними, буде набагато менше занепокоєння щодо інфляції та підвищення процентних ставок. Більше не буде страху перед енергетичною кризою. Тепер, коли Європа звикає жити без російського газу, навіщо їм повертатися?" - заявив експерт.

Він сказав, що російський президент допустив "величезний прорахунок щодо того, у кого є важелі впливу... точно так же він прорахувався в тому, як Україна буде чинити опір, а Захід об'єднається".

"Росія назавжди втратила свого найбільшого покупця, і буде потрібно не менше десяти років, щоб прокласти достатню кількість трубопроводів для перенаправлення цих продажів газу в Азію. Як тільки Росія зможе продавати газ тільки Китаю, Пекін зможе визначати ціну", - додав Андюран.

Війна в Україні та ситуація з газом

28 вересня 2022 року країни ЄС зажадали негайно обмежити ціну на газ.

1 жовтня "Газпром" скоротив поставки газу в Молдову на 30%. 1 листопада 2022 року "Газпром" припинив поставки газу в Італію.

Станом на 1 грудня 2022 року "Газпром" скоротив експорт газу у країни ЄС майже в два рази.

Станом на 4 січня 2023 року транзит російського газу через Україну впав до історичного мінімуму.