В "Енергоатомі" вважають, що за два найближчі роки Україна може всі енергоблоки великої потужності перевести на паливо американського виробництва / фото УНІАН Володимир Гонтар

Україна протягом двох років може перевести всі АЕС на американське ядерне паливо "Вестінгауз", повністю відмовившись від російського палива.

Про це, як йдеться в матеріалі УНІАН, заявив виконуючий обов'язки президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

За словами Котіна, зараз з діючих в Україні п'ятнадцяти атомних енергоблоків шість реакторів потужністю 1000 мегават і два блоки потужністю 440 мегават працюють на російському паливі. Решта працюють на паливі американської компанії "Вестінгауз". 

Відео дня

В "Енергоатомі" вважають, що за два найближчі роки Україна може всі енергоблоки великої потужності перевести на паливо американського виробництва. А до 2025 року – ще два залишилися ректора меншої потужності ВВЕР-440.

Читайте такожРосія може обмежити постачання в Україну ядерного палива - міністр енергетики

"Всі наявні реактори ми можемо перевести на паливо "Вестінгауз" за два роки. Ми могли б і швидше, але "Вестінгаузу" для цього потрібно наростити свої потужності", - сказав Котін.

Атомна енергетика України: 

  • Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.
  • За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР.
  • В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоками загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.
  • 27 квітня 2021 року президент України Володимир Зеленський анонсував виробництво в Україні новітніх ядерних реакторів.

Постачання російського ядерного палива:

5 листопада 2021 року з'явилася інформація про те, що Росія може обмежити поставки в Україну ядерного палива. Інформацію підтвердив міністр енергетики Герман Галущенко.