Ціни, встановлені щодо ICE Brent для покупців в Середземномор'я зросли на 0,3 доларів / Ілюстрація REUTERS

На тлі масових антиросійських санкцій, введених у зв'язку з вторгненням РФ в Україну, Саудівська Аравія оголосила про зростання цін у квітні на постачання нафти для ринків Азії та Європи. 

Як повідомляє Bloomberg, офіційна відпускна вартість нафти сорту Arab Light для Азії на квітень на 2,5 доларів вище цін бенчмарка Oman - Dubai, що на 50 центів перевищує березневі цінові значення.

Аравійська держкомпанія Saudi Aramco збільшила ціни на квітневі поставки своєї нафти в Північно-Західну Європу на $1 за барель. Ціни, встановлені щодо ICE Brent для покупців в Середземномор'я зросли на 0,3 доларів.

Відео дня

Як йдеться в матеріалі, ціна зросла у зв'язку з війною в Україні, яка суттєво впливає на весь світовий ринок нафти.

Ситуація з нафтою

Після вторгнення Росії в Україну практично всі компанії, включаючи "велику нафтосервісну четвірку" (Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes і Weatherford), заявили про припинення діяльності в РФ (у 2021 році на іноземні компанії припадало 20% ринку).

5 грудня 2022 року набули чинності нафтові санкції проти агресора. Було введено стелю цін на нафту. Сировину дорожча за 60 доларів за барель забороняється перевозити та страхувати. 

У відповідь на санкції, президент РФ Вадимир Путін з 1 лютого 2023 року заборонив експорт нафти за ціновою стелею.

З 5 лютого 2023 року набула чинності заборона на закупівлю російських нафтопродуктів.

3 березня стало відомо про те, що Росія збільшує тіньовий флот для перевезення нафти в обхід санкцій.

3 березня 2023 року в Росії визнали, що втрата видобутку нафти неминуча. Очікується, що в 2023 році Росія втратить 50% своїх річних доходів від експорту нафти і газу. 

Вас також можуть зацікавити новини: