Герус вважає , що ціни на електрику ростуть у період спаду сонячної активності / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Щорічно в Україні листопад-березень буде сезоном високих цін на електроенергію через спад сонячної активності, а в травні-червні ціни будуть знижуватися.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Читайте такожНКРЕКП збирається ввести обмеження на ринку електроенергії

Відео дня

"Останні дні спостерігаються низькі ціни на електроенергію на спотовому ринку "на добу вперед", і з цього приводу вже народилися і популяризуються різні конспірологічні версії. Справжня причина - нижче. Коли пропозиція стає високою, а попит стає низьким - ціни падають. Так працює кожен ринок", - зазначив він.

Герус вважає, що ціни на електрику ростуть в період спаду сонячної активності і знижуються під час активних сонячних днів.

"Це означає, що, скоріш за все, щороку в травні-червні в Україні буде сезон низьких цін, а в листопаді-березні (коли менше сонця) - сезон більш високих цін", - зазначив депутат.

НКРЕКП та обмеження на ринку електроенергії

  • Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглядає можливість введення обмежень для учасників ринку електроенергії через цінові спекуляції в травні.
  • За інформацією Нацкомісії, середня ціна електроенергії з початку травня 2021 року на ринку "на добу вперед" для базового навантаження становила менше 1000 грн за МВт-год, а 23 травня досягла позначки 409,82 грн за МВт-год.
  • За даними НКРЕКП, у 2020 році Україна виробила понад 10,2 млрд кВт-год електроенергії з відновлюваних джерел, фактично у два рази більше в порівнянні з 2019 роком.
  • Одночасно зі значним нарощуванням потужностей відновлюваної енергетики минулого року в Україні спостерігалося критичне зменшення пікового споживання електроенергії - у порівнянні з попередніми роками на 10%. Така динаміка пов'язана з аномально теплою погодою, зниженням світового попиту на металопродукцію, а також введенням карантинних заходів.