У 1 півріччі 2021 у більшості країн ЄС ціна на електроенергію була вдвічі-втричі вища за ціну природного газу / фото ua.depositphotos.com

Запровадження в Україні європейської системи вимірювання використаного газу у кіловат-годинах допоможе споживачу легко порівнювати і обирати вигідніше для нього джерело енергії.

Таку думку під час ток-шоу Energy Freedom висловив перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов.

"Це дасть можливість споживачу порівняти, скільки коштує одна кіловат-година газу та одна кіловат-година електроенергії, та визначитися для себе, що йому вигідніше", - сказав він.  

Відео дня

Посилаючись на дані Європейської статистичної агенції Eurostat експерт зауважив, що лише у трьох країнах - у Швеції, Нідерландах і Україні, - ціна газу та електроенергії у 1 півріччі цього року знаходилися приблизно на одному рівні. У більшості країн ЄС ціна електроенергії була вдвічі, а то і втричі, вища за ціну природного газу.

"Так чи інакше газ, в тому числі й для Європи, залишається більш вигідним та дешевим джерелом енергії", - підкреслив представник Асоціації. 

Він додав, що перехід України на енергоодиниці поставить крапку в дискусії щодо "температурних коефіцієнтів".

"Прийнятий закон передбачає облік газу в стандартних умовах за базової температури не 20 °C, як зараз, а 0 °C. Як відомо, основне споживання газу відбувається в осінньо-зимовий період при температурах, які ближчі до 0, ніж до 20 градусів. І тому після переходу на облік в стандартних умовах за температури 0 °C, необхідність перераховувати спожиті обсяг просто зникне", - зауважив Євген Нацвін-Степанов.

Ще одне питання, яке має вирішити відхід від радянської системи обліку - це калорійність газу. Перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів впевнений, що після переходу на енергоодиниці припиниться дискусія щодо нерівності споживачів в різних куточках країни, які зараз оплачують однаково за газ різної калорійності. 

Він нагадав, що з 1 травня 2022 року споживач більше не платитиме за обсяг спожитого газу, а буде оплачувати саме за використану енергію.

"Поки що, говорити, про те, як перехід на енергоодиниці вплине на суми в платіжках, зарано. Питання має бути врегульовано в підзаконних актах. Таких, як Технічний регламент на природний газ та Порядок розрахунків природного газу в одиницях енергії. В цих документах будуть "зашиті" формули та механізми перерахунку", - зазначив представник Асоціації. 

Нагадаємо, що 2 листопада ВРУ ухвалила в цілому законопроект №2553 щодо запровадження на ринку природного газу обліку і розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії. Документ передбачає, що з 1 травня 2022 розрахунки за спожитий газ в Україні будуть здійснюватися не в кубічних метрах, а у кіловат-годинах (кВт-год).