Фото УНІАН

Вже зараз Україна могла б експортувати електрику в деякі години і отримати такі потрібні економіці кошти, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. 

Він зазначив, що в результаті відновлення роботи вугільних станцій, активної роботи "зеленої" та атомної генерації, Україна зараз має профіцит та резерви в системі, які могли би бути направлені на європейські ринки. 

Харченко зауважив, що зараз йде аналіз можливості відкриття експорту з огляду на профіцит в системі та гостру потребу в коштах від реалізації електроенергії. 

Відео дня

"Скоро ми зможемо потрохи розпочинати дуже обережно, але невеличкий експорт. Грошей ми цих потребуємо точно, бо ми всі розуміємо, що під час війни економіка потребує будь-яких грошей", - зазначив Харченко. 

Він також пояснив, що в деяких регіонах постачання електрики обмежене не через дефіцит, а у зв’язку з пошкодженою окупантами мережею, яка зараз тільки відновлюється. 

Нагадаємо, колишній міністр енергетики Олексій Оржель висловив думку, що Україні вигідно експортувати електроенергію, враховуючи поганий фінансовий стан енергоринку.

Разом з тим експерти неодноразово звертали увагу на значні борги на ринку електроенергії, зокрема на балансуючому ринку вони складають 14 млрд грн, а заборгованість перед "зеленою" генерацією за 2022 рік склала 18 млрд грн.