13 січня 2022 року Сенат США відхилив проект санкцій проти "Північного потоку-2" / Ілюстрація REUTERS

У разі, якщо вартість прокачування газу через російський газопровід "Північний потік-2" буде занадто високою, в України буде шанс на конкуренцію за ринок транзиту.

Про це в інтерв'ю "Голос.uа" заявив економіст Олег Пендзин.

"Ми маємо розуміти, що Європа буде прагматичною, коли "Північний потік-2" буде виставляти вартість транзиту і вартість газу. Якщо вартість саме транзиту, транспортування через "Північний потік-2" буде досить високою, то Україна ще зможе поконкурувати. Але, скоріш за все, вартість прокачування газу через "Північний потік-2" буде дешевшою, ніж через українську ГТС, тому європейці відмовляться від транзиту газу через Україну", - зазначив експерт.

Відео дня

Як зазначив експерт, це буде вкрай невигідно для української економіки.

"Газ рухається по "трубі", коли працює компресор, який нагнітає тиск. Для роботи компресора теж потрібен газ, який коштує грошей. І щоб прокачати малу кількість газу, все одно потрібно запускати компресор і знаходити для його роботи газ", - зазначив експерт.

Читайте такожГлава МЗС Німеччини розповіла, що не так з "Північним потоком-2"

За словами економіста витрати українського держбюджету від зменшення обсягу транзиту газу не стануть меншими.

"Тобто витрати українського держбюджету від зменшення обсягу транзиту газу не стануть меншими: це все одно що викликати таксі-легковик і отримати автобус, і заплатити за проїзд в автобусі як за перевезення 45-ти пасажирів. Тобто качати через ГТС що 20 мільярдів кубометрів, що 40 мільярдів кубометрів газу - розмір витрат однаковий. І виникає питання: чи захочуть європейські споживачі після 2024 року платити за транзит газу через Україну? Фігурально висловлюючись, чи захочуть вони платити за "весь автобус"? Гадаю, ні", - зазначив експерт.

"Північний потік-2":

  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Газопровід проходить в обхід України.
  • 10 вересня 2021 року в Росії заявили про закінчення будівництва газопроводу "Північний потік-2".
  • 23 вересня 2021 року стало відомо про те, що в Конгресі схвалили санкції проти "Північного потоку-2".
  • 4 жовтня газом почали заповнювати першу нитку газопровід.
  • 15 листопада 2021 року Федеральне мережеве агентство Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) задовольнило заявку НАК "Нафтогаз України" на участь у процесі сертифікації компанії Nord Stream 2 AG, яка є оператором газопроводу "Північний потік-2".
  • На наступний день BNetzA призупинило процедуру сертифікації. Регулятор дійшов висновку, що сертифікація можлива лише після того, як оператор приведе свою організаційно-правову форму у відповідність до законодавства Німеччини.
  • 27 листопада 2021 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що російський газопровід "Північний потік-2" може запрацювати без сертифікації. У цьому випадку доведеться сплатити штраф у розмірі приблизно 1 мільйон євро.
  • 28 грудня 2021 року глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила про те, що "Північний потік-2" не може бути комерційним проектом.
  • 13 січня 2022 року Сенат США відхилив проект санкцій проти "Північного потоку-2".