В Україні відбуваються екстрені відключення світла / фото УНІАН, Олексій Іванов

В енергосистемі триває процес відновлення, енергоспоживання збільшилося, що вплинуло на показник дефіциту потужностей.

"Станом на 18 грудня триває процес відновлення роботи енергосистеми... Обсяги споживання електроенергії збільшились у порівнянні з суботою, що вплинуло на показники дефіциту в системі. Причина - як пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури під час 9 ракетного удару, так і сезонне зниження температури", - повідомили у НЕК "Укренерго".

Так, усі підконтрольні Україні атомні станції вийшли на планову потужність. Окупована Запорізька АЕС продовжує споживати електроенергію для забезпечення безпечного режиму зупинки блоків.

Відео дня

"Всім обленерго доведені ліміти споживання. При їх перевищенні можуть бути застосовані аварійні відключення. Для отримання точної інформації по окремому регіону рекомендуємо стежити за повідомленнями операторів системи розподілу (обленерго)", - зазначають у компанії.

Зазначається, що аварійно-відновлювальні роботи тривають по всій Україні у високовольтних та розподільчих мережах, і на електростанціях. Втім, погодні умови (посилення морозів, сильний вітер) ускладнюють ремонтні роботи.

Ракетна атака Росії 16 грудня - що відомо

Вранці у п'ятницю, 16 грудня, РФ вчергове масовано атакувала об'єкти критичної інфраструктури України ракетами.

Це була дев'ята за рахунком масштабна ракетна атака РФ, починаючи з початку жовтня.

За даними ЗСУ, російські війська запустили всього 76 ракет, 60 з яких - збили українські захисники.