У Києві понад 11 тис. житлових будинків / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Столична теплова інфраструктура технічно готова до початку опалювального сезону.

Про це заявив Київський міський голова Віталій Кличко, повідомляє прес-служба мера.

Читайте такожУкраїнці можуть зустріти зиму з холодними батареями - прогноз

Відео дня

"Щодо опалювального сезону. У Києві понад 11 тис.житлових будинків, і всі вони мають бути готові до початку опалювального сезону. Кожен керуючий, незалежно від форми власності - комунальної, приватної, ОСББ, ЖБК - повинен розуміти свою відповідальність перед жителями за своєчасну і якісну підготовку до зими... Технічно ми готові", - сказав Кличко.

Разом з тим мер зазначив, що високі ціни на газ і переведені на місцеве самоврядування тарифи роблять ситуацію близькою до критичної.

"Але є інші виклики, які роблять ситуацію близькою до критичної: високі ціни на газ, переведені на місцеве самоврядування тарифи, відсутність законодавчої бази для забезпечення роботи теплопостачальних компаній. Асоціація міст України і я, як її голова, запропонували центральній владі конкретні рішення, які дозволять вчасно почати постачання тепла і гарячої води населенню", - зазначив Кличко.

Він нагадав, що звертався до прем'єр-міністра, щоб уряд зафіксував ціну природного газу для бюджетних установ до кінця опалювального сезону на рівні 11,2 грн за 1 куб м. замість ринкових 35 грн.

Разом з тим, як підкреслив Кличко, НАК "Нафтогаз України" має негайно вилучити дискримінаційні норми з договорів на постачання газу. А місцевим бюджетам має бути погашена різниця в тарифах минулих років і передбачена компенсація на майбутнє. Це дозволить, за словами мера, зберегти тарифи на тепло і гарячу воду для населення на рівні минулого опалювального сезону.

""Київтеплоенерго" забезпечило належну технічну підготовку міського господарства до опалювального сезону. Вжило заходів, щоб акумулювати кошти за рахунок виваженої роботи з боржниками та забезпечити закупівлю газу... Але сьогодні ми чекаємо від держави відповіді на ключове питання: яким буде механізм компенсації місцевим бюджетам, щоб ми могли не підвищувати тариф для населення. Але тариф досі не затверджений", - зазначив Кличко.

Підвищення тарифів:

Міжгалузева Асоціація "Укртеплокомуненерго" заявила, що катастрофічне зростання цін на газ для тепловиків неминуче призведе до підвищення тарифів на тепло для населення.

Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" попередило, що тарифи на тепло і гарячу воду для жителів столиці через підвищення цін на газ цієї осені можуть зрости на 40%.

10 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін не бачить підстав для підвищення тарифів на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні і запевнив у готовності уряду "підставити плече".

24 вересня Шмигаль заявив, що Кабмін планує виділити з держбюджету підприємствам теплокомуненерго понад 30 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах.