Через підрив Каховської дамби українські ГЕС зменшують виробництво / фото УНІАН, Микола Тис

Через підрив дамби на Каховській ГЕС інші українські гідроелектростанції, розташовані вище на Дніпрі, вимушено зменшують виробництво електрики, ймовірний дефіцит в енергосистемі, повідомляє НЕК "Укренерго".

"Гідроелектростанції, розташовані на Дніпрі вище Каховської ГЕС, знижують потужність виробництва для обмеження надходження води у Каховське водосховище, щоб зменшити затоплення. Через підтоплення відключено близько 20 тисяч споживачів у Херсоні та області", - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що 7 червня з 20:00 до 23:00 через недостатність загальної потужності українських електростанцій для покриття вечірнього піку споживання енергосистема України брала аварійну допомогу від енергосистеми Румунії. 

Відео дня

Наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але ситуація в енергосистемі залишається непростою. "Укренерго" закликає споживачів зменшити навантаження на енергосистему, особливо у пікові вечірні години з 19:00 до 22:00:

"У вечірні години у зв’язку з обмеженою кількістю енергоблоків в роботі може виникати дефіцит потужності. Тож просимо перенести використання потужної техніки з вечірніх годин на інші періоди доби, щоб зменшити навантаження в енергосистемі та полегшити балансування".

Теракт на Каховській ГЕС - вплив на енергосистему

У ніч на 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС,що призвело до неконтрольованого витоку води із Каховського водосховища і підтоплення десятків населених пунктів.

В Україні було екстрено змінено режим роботи гідроелектростанцій, щоб зменшити масштаби затоплення шляхом зниження об'єму води, що надходить у Каховське водосховище.

За даними Міненерго, катастрофа на Каховській ГЕС позначиться на інших гідроелектростанціях, через що може виникнути дисбаланс в енергосистемі.

Вас також можуть зацікавити новини: