У "Нафтогазі" звинувачують "Газпром" у блокуванні експорту газу / фото ua.depositphotos.com

Європейська комісія розглядає скаргу НАК "Нафтогаз України" на монопольні дії російського "Газпрому", які спровокували зростання цін на газ.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"DG Competition (антимонопольний орган ЄК – УНІАН) почав розгляд цієї скарги на початку року і вже двічі звертався до "Нафтогазу" з уточненнями щодо окремих аргументів, викладених у документі. Сподіваємося, це свідчить про те, що Європейська комісія має намір ретельно розслідувати причини та обставини газової кризи", - написав Вітренко.

Відео дня

Читайте такожЗа рік "Газпром" накрутив експортну ціну на газ втричі

За його словами, українська газова компанія також надала Європейському регулятору конкретні пропозиції, як можна нормалізувати ситуацію на ринку газу зараз і мінімізувати можливість "Газпрому" шантажувати Європу в майбутньому.

Скарга на "Газпром":

У грудні 2021 року Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подала скаргу до Європейської комісії на російський "Газпром" через зловживання домінантним становищем на європейському ринку газу.

У "Нафтогазі" закидають російській газовій компанії, що та навмисно відмовилася від "належного заповнення газом сховищ в ЄС", які належать "Газпрому". Крім того, в Україні кажуть, що російська компанія "раптово і без вагомих причин" припинила реалізацію газу через власну електронну платформу.

У "Нафтогазі" також звинувачують "Газпром" у блокуванні експорту газу, що видобувається в Росії приватними компаніями, а також транзиту газу з країн Центральної Азії до Європи.